Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět William Shakespeare: spravedlnost, odpuštění a zázraky (ESA055)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ESA055 - William Shakespeare: spravedlnost, odpuštění a zázraky, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Posluchač získává schopnost interpretovat Shakespearovy hry ve světle zásad literárně umělecké dramaturgie: identifikovat témata, znát jejich způsoby vyjádření vzhledem k rozvoji dramatických charakterů a obsahu jejich promluv.

Osnova

Motiv odpuštění je u Shakespeara tak častý, že jej můžeme právem považovat za základní znak jeho dramaturgie. Třebaže i v antické dramatice nacházíme obdobu motivu odpuštění v oblasti sakrálního "usmíření"(Aischylos) a třebaže i autoři evropského novověku dramaticky rozvíjejí odpuštění v intencích novozákonních přikázání (Corneille, Schiller, Goethe) v dramatickém napětí mezi trestající spravelností a odpouštějící milostí, Shakespearovo dílo, zvláště jeho pozdní dramata (Lear, Zimní pohádka, Cymbelín, Bouře, Pericles), je hluboce prostoupeno vírou v sílu odpuštění (forgiveness, pardon, mercy, indulgence, grace).Zázraky (miracles, the supernatural) nejsou u Sh. jen dědictvím dramatické techniky středověkých "miracle plays", jejichž inspirace nacházíme v pozdních Shakespearových "romancích"; jsou snad i hlubším výrazem Shakespearovy náboženské zkušenosti, jak je patrné například z řeči starého Lafeua (All's Well That Ends Well, II 3): "Vykládá se,že už se nedějí zázraky, a mezi našimi filosofy existují i takoví,co z toho, co je nadpřirozené a mimořádné, dělají něco normálního a všedního. To je pak příčinou toho, že si s příčinami hrůz zahráváme a uchylujeme se k zdánlivým poznatkům tam, kde bychom se mělipoddat nepoznané bázni."1. Motiv odpuštění a jeho filozofické kořeny.K psychologii viny, msty, odpykání a odpuštění.2. Odpuštění v Shakespearových Historiích (R2 - I,1, IV,1; H4 - IV,3; V,5; H5- II,2, H6 part II. III,3; part 3 II,6, R3- III,7; V,5)3. Odpuštění v Komediích: (Two Gentlemen V,4; As You Like It V,4; All's Well V,3; Measure II,2; II,4; III,1, III,2)4. Odpuštění v Tragédiích: (Hamlet III,3; Lear IV,6; V,3; Julius Caesar III,1; Othello II,3; IV,2; V,2; Macbeth V,1; Antony IV,10; Coriolanus V,3; V,6.5. Odpuštění v "Romancích": (Cymbeline V,5; Winter's Tale; Tempest V,1).6. Analýza zázraků 1) uzdravení: Macbeth, All's Well;2) zmrtvýchvstání: Winter's Tale; Tempest; Cymbeline, Henry VIII.7. Implikace motivu zázraku pro techniku dramatu a pro výkladShakespearovy osoby a díla.

Literatura

DRÁBEK, Pavel. České pokusy o Shakespeara :habilitační spis podaný na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity. Brno: soukromý tisk v nakladatelství Tribun, 2010. 333 s. ISBN 9783706906029. infoCHUDOBA, František. Kniha o Shakespearovi. D. 2, Dílo. V Praze: Jan Laichter, 1943. 854 s. : i. infoCHUDOBA, František. Kniha o Shakespearovi. D. 1, Prostředí a život. V Praze: Jan Laichter, 1941. 815 s. : i. info

Požadavky

Kurs předává znalosti a metody nutné k analýze Shakespearových her a cvičí interpretační schopnosti. Hry jsou čteny v překladu J. V. Sládka s přihlédnutím k originálu. Počítá se se základní humanistickou angličtinou, nikoli s mimořádnou znalostí jazyka originálu.

Garant

prof. PhDr. Petr Osolsobě, Ph.D.

Vyučující

prof. PhDr. Petr Osolsobě, Ph.D.