Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy filosofie II. (ESA142)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ESA142 - Základy filosofie II., Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Filosofie jako analýza problémů ontologických, metafyzických, etických, uměleckých, estetických, logických. Diskuse vybraných pojmů, předsudků, argumentů. Metoda pro et contra. Přiblížení filosofie pomocí kritiky argumentů. Představení filosofie jako živého oboru ve zkoumání morálky, společnosti, umění, boha i přírody.

Osnova

Ontologický důkaz existence Boha, diskuse.Kosmologický důkaz existence Boha, diskuse.Ontologický statut obecnin.Popperovy tři říše. O čem je logika.Co je metafyzika.Pojem objektivity.Filosofie jako dějiny sebe sama.Postmoderna.Sokalova aféra.Analytická filosofie versus fenomenologie.Machiavelli a politika.Hodnota uměleckých děl.

Literatura

A short history of modern philosophy : from Descartes to Wittgenstein (Orig.) : Krátké dějiny novověké filosofie. infoHARE, R. M., J. BARNES a M. CHADWICK. Zakladatelé myšlení :[Platón, Aristoteles, Augustinus]. Translated by Karel Berka. 1. vyd. Praha: Svoboda, 1994. 315 s. ISBN 80-205-0363-3. infoPEREGRIN, Jaroslav. Logika ve filosofii, filosofie v logice : historický úvod do analytické filosofie : Úvod do analytické filosofie (Variant.). Praha: Herman a synové, 1992. 124 s. info

Garant

prof. PhDr. Petr Osolsobě, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Rostislav Niederle, Ph.D.