Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Interpretace odborného textu (ESB820)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ESB820 - Interpretace odborného textu, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Tématem kurzu je problematika vztahu literatury a filozofie. Obsahem semináře je četba vybraných textů filozofie a estetiky, které jsou současně tradičně řazeny do oblasti krásné literatury. Cílem semináře je prostřednictvím diskuze a výkladu odhalit základní estetické vlastnosti textu a interpretovat klíčové filozofické teze. Předpokladem pro ukončení kurzu je zvládnutí orientace v dané problematice a postižení základních tezí textů.

Osnova

- Richard Rorty. Rozpustí se filosofie v literatuře?- Platón. Ión.- Michel de Montaigne. Eseje.- Jean Paul Sartre. Zeď.- Albert Camus. Cizinec.- Karel Čapek. Život a dílo skladatele Foltýna.

Literatura

PLATO, 427-347 př.Kr. Ión (Přít.) : Hippias Větší ; Hippias Menší ; Ión ; Menexenos. infoČAPEK, Karel. Život a dílo skladatele Foltýna (Přít.) : Kniha apokryfů ; Život a dílo skladatele Foltýna. Vyd. 13. infoSARTRE, Jean-Paul. Zeď. 1. vyd. Praha: Odeon, 1992. infoCAMUS, Albert. Cizinec [Camus, 1988]. Praha: Odeon, 1988. infoMONTAIGNE, Michel de. Eseje [Montaigne, 1966]. Vyd. 1. Praha: Odeon, 1966. 394 s. info

Garant

prof. PhDr. Petr Osolsobě, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Hana Řehulková, Ph.D.Mgr. et Mgr. Radim Ošmera