Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do etnologie II (ETBA02)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ETBA02 - Úvod do etnologie II, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Na konci tohoto kurzu bude student schopen: definovat folklor a folkloristiku; vysvětlit obsah folklorismu; charakterizovat žánry folkloru; formulovat cíle folkloristiky v současnosti; zhodnotit výběr výzkumných témat.

Osnova

Folkloristika jako vědní disciplína (vymezení, charakteristika, dějiny oboru v Evropě, hlavní představitelé).Folklor a druhy folkloru; folklor jako součást kultury duchovní a sociální.Slovesný folklor (klasifikace slovesných projevů, vývoj bádání v evropském kontextu.Hudební folklor (lidová píseň, sdružená instrumentální hra, sběratelství lidové písně).Taneční folklor (lidový tanec a jeho sběratelé, klasifikace lidového tance).Obřadní folklor a lidové divadlo.Dětský folklor.Nositelé lidové tradice.Folklorismus (folklor a jeho druhá a třetí existence; využívání folkloru ve společenských kontextech, funkce folklorismu, folklorismus jako předmět badatelského zájmu).

Literatura

Lidová kultura :národopisná encyklopedie Čech, Moravy a Slezska. Edited by Lubomír Tyllner - Stanislav Brouček - Richard Jeřábek - Dušan Hol. Vyd. 1. Praha: Mladá fronta, 2007. 634 s., [1. ISBN 9788020417121. infoJANČÁŘ, Josef. Lidová kultura na Moravě. Ve Strážnici: Ústav lidové kultury, 2000. 373 s. ISBN 80-7275-005-4. infoOd folkloru k folklorismu :slovník folklorního hnutí v Čechách. Edited by Alena Vondrušková. Vyd. 1. Strážnice: Ústav lidové kultury, 2000. 171 s. ISBN 80-86156-35-4. infoPAVLICOVÁ, Martina a Lucie UHLÍKOVÁ. Od folkloru k folklorismu. Slovník folklorního hnutí na Moravě a ve Slezsku. 1. vyd. Strážnice: Ústav lidové kultury, 1997. 238 s. slovník 1. ISBN 80-86156-06-0. infoSIROVÁTKA, Oldřich a Milan LEŠČÁK. Folklór a folkloristika : (o l'udovej slovesnosti). Bratislava: Smena, 1982. 263 s. infoČeskoslovenská akademie věd (Praha) a Socialistická akademie (Praha). Československá vlastivěda. D. 3, Lidová kultura : [hmotná a duchovní kultura českého a slovenského lidu]. Praha: Orbis, 1968. 783 s. : i. info

Garant

doc. PhDr. Miroslav Válka, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Martina Pavlicová, CSc.