Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Homo faber II (ETBA12)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ETBA12 - Homo faber II, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Na konci tohoto kurzu bude student schopen popsat základní reálie tradiční rukodělné výroby, bude schopen definovat její systematiku (domácí, domácká, řemeslná výroba) a reprodukovat její historický vývoj. Na základě nabytých vědomostí studenti budou schopni provádět expertní činnost, realizovat výstavy a vědecky zpracovávat uvedené odvětví tradiční lidové kultury i současnou rukodělnou produkci.

Osnova

Rukodělná výroba jako zaměstnání lidových vrstev.Historicky vzniklé formy (výroba domácí a řemeslná).Vztah lidové umělecké výroby a lidového umění.Snahy o záchranu tradiční lidové výroby v industriální společnosti,Přehled vybraných zpracovatelských technologií podle použitého materiálu.Přírodní pletiva a dřevo.Textilní výroba.Keramika a lidové sklo.Zpracování kovů.Lidové profesní skupiny s vyhraněnou kulturou (hornictví).

Literatura

doporučená literaturaVÁLKA, Miroslav . Homo faber. Tradiční zemědělství a lidová výroba. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2014. 153 s. ISBN 978-80-210-7112-4. Digitální knihovna FF MU infoneurčenoLidová kultura :národopisná encyklopedie Čech, Moravy a Slezska. Edited by Lubomír Tyllner - Stanislav Brouček - Richard Jeřábek - Dušan Hol. Vyd. 1. Praha: Mladá fronta, 2007. s. 643-129. ISBN 9788020417138. infoDějiny hmotné kultury. II(2), Kultura každodenního života od 16. do 18. století. Edited by Josef Petráň. Vyd. 1. Praha: Ministerstvo kultury ČR, 1997. 1002 s. ISBN 80-7184-086-62. infoČeskoslovenská vlastivěda. D. 3, Lidová kultura. Praha: Orbis, 1968. info

Garant

doc. PhDr. Miroslav Válka, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Miroslav Válka, Ph.D.