Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sídlo a dům (ETBA13a)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ETBA13a - Sídlo a dům, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Na konci tohoto kurzu bude student schopen definovat základní terminologii tradiční lidové architektury a vesnického sídla. Bude schopen identifikovat fáze vývoje osídlení a domu v historii od rudimentálních forem (podzemní obydlí) k formám ovlivněným stylovou architekturou.

Osnova

Lidový dům jako součást kulturního dědictví.Směry a metody výzkumu. Heuristika.Sídlo a jeho problematika.Vývoj lidského obydlí od rudimentálních forem.Stavební materiál, konstrukce.Vývoj domovní dispozice, interiér, bydlení.Hospodářské, technické a sakrální stavby.Typologie lidového domu v českých zemích.Lidová architektura v současném světě.

Literatura

JELÍNEK, Jan. Střecha nad hlavou : počátky lidské architektury. Brno: Moravské muzeum - Ústav Anthropos, 1986. 58 s. infoVAŘEKA, Pavel. Archeologie středověkého domu. 1. vyd. Plzeň: Katedra archeologie, FHS ZČU v Plzni, 2004. 437 s. ISBN 80-903412-1-7. infoFROLEC, Václav. Lidová architektura na Moravě a ve Slezsku. Brno, 1974. infoMENCL, Václav. Lidová architektura v Československu. Praha, 1980. infoŠKABRADA, Jiří. Lidové stavby :architektura českého venkova. Vyd. 1. Praha: Argo, 1999. 246 s. ISBN 80-7203-082-5. info

Garant

doc. PhDr. Miroslav Válka, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Miroslav Válka, Ph.D.