Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kapitoly z každodenního života Makedonie (ETBB25)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ETBB25 - Kapitoly z každodenního života Makedonie, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cyklus přednášek přinese studentům vhled do tradiční kultury Makedonie, se zdůrazněním jejího současného výzkumu, prizmatem etnologie jako vědy o každodenní kultuře, s přihlédnutím k celobalkánským specifikům. Na konci tohoto kurzu bude student schopen:orientovat se ve výzkumu každodenního života v etnologii a příbuzných disciplínách; vysvětlit pojmy jako "etnologie současnosti", "každodennost" a další; porozumět některým specifikům vývoje lidové kultury/kultury každodenního života na Balkáně; orientovat se v tradiční/současné kultuře Makedonie.

Osnova

1. Každodennost v etnologii a příbuzných disciplínách (kořeny, pojmy, souvislosti)2. Makedonie jako země na Balkáně - Balkán jako etnologický terén - kultura každodenního života na Balkáně (výzkum, specifika, současné trendy)3. Tradiční lidová kultura/kultura každodenního života v Makedonii- národní identita; multikulturalita, etnické a náboženské vztahy - každodenní život menšin; tradiční a současné svátky a slavnosti; ekonomické strategie - tradiční a současné způsoby obživy - pracovní migrace; výzkum masové kultury.

Literatura

doporučená literaturaSTRMISKA, Milan . Bektášíja v Makedonii. Porta Balkanica, Brno: Občanské sdružení Porta Balkanica, 2009, roč. 1, 1-2, s. 35-40. ISSN 1804-2449. infoRYCHLÍK, Jan a Miroslav KOUBA. Dějiny Makedonie. Praha: Lidové noviny, 2003. 458 s. ISBN 80-7106-642-7. infoDOROVSKÝ, Ivan. Makedonci žijí mezi námi. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 1998. 351 s. : i. ISBN 80-210-1704-X. infoDOROVSKÝ, Ivan . Makedonie. Obrození nebo zrození národa? In Makedonie. Obrození nebo zrození národa? Boskovice: Albert, 1995. ISBN 80-85834-29-4. infoKUBA, Ludvík. Čtení o Makedonii : cesty a studie z roků 1925-1927. V Praze: Družstevní práce, 1932. info

Garant

doc. PhDr. Miroslav Válka, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Barbora Machová