Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do urbánní etnologie (ETBB63)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ETBB63 - Úvod do urbánní etnologie, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem kurzu je osvětlení problematiky městské kultury z hlediska etnologie. Zkoumání městského prostředí z hlediska příbuzných společenskovědních oborů jako sociologie, demografie, historie a antropologie. Přehled výzkumu urbánního prostředí z hlediska kulturní historie, etnografie současnosti a výzkumu dělnické kultury.Současné badatelské přístupy a trendy.

Osnova

Prameny a literatura k tématu.Přehled kulturně-historických bádání.Montánní etnografie.Kultura dělnictva.Přehled rozvoje výzkumů města v České republice.Základní díla urbánní etnologie v České republice.

Literatura

SIROVÁTKA, Oldřich. Město pod Špilberkem :o lidové kultuře, tradicích a životě lidí v Brně a okolí. Edited by Karel Altman. Brno: Doplněk, 1993. 242 s. ISBN 80-85765-10-1. infoSKALNÍKOVÁ, Olga a Karel FOJTÍK. K teorii etnografie současnosti. Vyd. 1. Praha: Academia, 1971. 79 s. infoWINTER, Zikmund. Kulturní obraz českých měst : život veřejný v XV. a XVI. věku. Díl I. : Kulturní obraz českých měst : život veřejný mezi r. 1420-1620 (Variant.). V Praze: Nákladem Matice české, 1890. info

Garant

doc. PhDr. Miroslav Válka, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Karel Altman, CSc.