Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do etnomuzikologie (ETBB65)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ETBB65 - Úvod do etnomuzikologie, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Po absolvování kurzu bude student schopen interpretovat základní problémové okruhy české a evropské etnomuzikologie.

Osnova

Dějiny etnomuzikologického bádání v českých zemích.Sběratelství a sběratelé lidových písní, instituce a ediční činnost.Metody a techniky využívané v terénním výzkumu.Zvuková a audiovizuální dokumentace.Katalogizace textů a nápěvů lidových písní.Teorie lidové písně.Nástroje používané v interpretaci lidové hudby, druhy kapel.Písňové druhy a žánry.Současná zpěvnost a skladba zpěvního repertoáru.Lidová píseň jako inspirační zdroj, popularizace.Druhá existence lidové písně, folklorismus.

Literatura

Hudební věda. 3, Historie a teorie oboru, jeho světový a český vývoj : disciplíny hudební vědy : hudebně vědecká dokumentace. Edited by Vladimír Lébl - Ivan Poledňák. 1. vyd. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1988. 653-1036 s. infoSlovník české hudební kultury. Edited by Jiří Fukač - Jiří Vysloužil - Petr Macek. 1. vyd. Praha: Editio Supraphon, 1997. 1035 s. ISBN 80-7058-462-9. infoLidová kultura :národopisná encyklopedie Čech, Moravy a Slezska. Edited by Lubomír Tyllner - Stanislav Brouček - Richard Jeřábek - Dušan Hol. Vyd. 1. Praha: Mladá fronta, 2007. 284 s. ISBN 9788020417114. info

Garant

doc. PhDr. Miroslav Válka, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Marta Toncrová