Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Média a dokument. Seminář psaní o dokumentárním filmu (FAV150)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAV150 - Média a dokument. Seminář psaní o dokumentárním filmu, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Seminář tvůrčího psaní o dokumentárním filmu je příležitostí pro studenty žurnalistiky, filmových studií a dalších humanitních a společenských oborů trénovat pod vedením významných kritiků a teoretiků svoje dovednosti v reflexi filmů a festivalových událostí.Jak se dá o dokumentárním filmu psát v rámci různých žánrů? Jaké překážky a přednosti jednotlivé žánry pro dialog s dokumentem mají? Jaké jsou konvence a jaké možnosti těchto žánrů?Předmět sestává ze tří bloků:1. blok: Přednášky předních českých novinářů představují studentům různé podoby kritické reflexe, úskalí a přednosti jednotlivých žánrů, když materiálem pro promýšlení je dokumentární film anebo filmový festival. Přednášky zahraničních lektorů otevírají další širší témata mediálního otisku dokumentárního filmu.2. blok: Samostatná práce studentů: každý si zvolí jeden žánr a během tří dnů připraví svůj text.3. blok: kritické semináře s jednotlivými lektory, z nichž každý se svojí skupinou studentů podrobně tyto jejich texty rozebírá.Hlavní cíl: osvojit si kritické psaní o dokumentárním filmu.

Osnova

1. blok: přednášky:1.1. přednášky v češtiněrecenze v deníku a na interneturecenze v odborném tiskukomentářrozhovortisková zprávaesejblog1.2. přednášky v angličtině2. blok: samostatná práce.3. blok: kritický seminář.Blíže viz: http://www.dokument-festival.cz/press/media-and-doc/program-2015

Literatura

povinná literaturaNichols, Bill: Úvod do dokumentárního filmu. Nakl. AMU - JSAF - MFDF. Praha - Jihlava, 2010.GAUTHIER, Guy. Dokumentární film, jiná kinematografie. Translated by Ladislav Šerý. 1. vyd. V Praze: Akademie múzických umění, 2004. 507 s. ISBN 80-7331-023-6. infoDO. Sborníky textů o dokumentu. Jihlava: JSAF, 2003–dosud (vybrané texty doporučené na jednotlivých přednáškách).doporučená literaturaDok.Revue (in Respekt, online dokrevue.cz).

Garant

prof. PhDr. Jiří Voráč, Ph.D.

Vyučující

prof. PhDr. Jiří Voráč, Ph.D.Mgr. Luděk Havel