Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Analýza stylu a vyprávění v českém filmu VIII (FAV284)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAV284 - Analýza stylu a vyprávění v českém filmu VIII, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Jde o výzkumný seminář, který zapojuje studenta do seriózního historického bádání na poli dějin stylu a vyprávění v české kinematografii.Studenti se seznámí s příkladnou metodickou literaturou a pracují s třemi typy analýz: statistickou analýzou stylu, analýzou stylu, analýzou vyprávění.Seminář by měl studenta seznámit s:- prací ve skupině na společném výzkumném tématu;- metodikou analýzy filmového stylu a vyprávění (s tzv. historickou poetikou);- se samotným procesem důkladného rozboru jednoho filmu a možnostmi jeho efektivního srovnání s filmy jinými;- s domácí filmovou produkcí 10. a 20. let 20. století.

Osnova

Výzkumný seminář zkoumá dějiny české kinematografie z hlediska tzv. historické poetiky, kdy se v badatelském týmu pedagogů a studentů (a) načítají metodologické a historické materiály, (b) provádí důkladná formální analýza stylu a vyprávění dochovaných filmů, (c) vyhledávají se ustálené vzorce narativních a stylistických postupů, (d) hledají se vysvětlení, proč právě tyto vzorce se staly zavedenými a jaké to může mít historické vysvětlení, (e) průběžné hypotézy se srovnávají s výsledky podobných výzkumů z jiných kinematografií.Studenti pak prezentují své analýzy v podobě referátů, nad jednotlivými referáty probíhá diskuze, forma jednotlivých filmů je srovnávána s dosavadními zjištěními o estetických normách v české kinematografii. V současnosti se pracuje zejména s obdobím 20. let 20. století (to je však srovnáváno s předchozí dekádou).

Literatura

Moving into pictures :more on film history, style, and analysis. Edited by Barry Salt. London: Starword, 2006. 444 s. ISBN 978-0-9509066-4-5. infoBORDWELL, David. Figures traced in light :on cinematic staging. Berkeley: University of California Press, 2005. 314 s. ISBN 0-520-24197-5. infoBORDWELL, David. On the history of film style. Cambridge: Harvard University Press, 1997. x, 322 s. ISBN 0-674-63429-2. infoSALT, Barry. Film style and technology :history and analysis. 2nd. expand. ed. London: Starword, 1992. 351 s. ISBN 0-9509066-2-X. infoBORDWELL, David. Narration in the fiction film. Madison: University of Wisconsin Press, 1985. xiv, 370 s. ISBN 0-299-10174-6. infoBENEŠOVÁ, Marie. Vývoj filmového vyjadřování. Praha: Československý filmový ústav, 1972. info

Garant

prof. PhDr. Jiří Voráč, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Radomír D. Kokeš, Ph.D.Mgr. Michal Večeřa