Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Experimentální film: seminář (FAV302)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAV302 - Experimentální film: seminář, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Experimentální filmy stojí často na okraji kinematografie, nejsou součástí klasických distribučních modelů, jen ojediněle se dostávají do kin či televizí – přece jsou ale země, kde je jejich prezentace, přijetí publikem i odborná reflexe na vysoké úrovni (Francie, Nizozemí, Rakousko, USA, Kanada, Japonsko) a jejichž produkční a distribuční modely jsou dlouhodobě inspirativní a v našem kontextu cennými příklady k podrobnějšímu prozkoumání.Seminář je založen na intenzivním a bezprostředním zkoumání experimentálního filmu formou projekcí, besed a konferencí s tvůrci a distributory na MFDF Jihlava.Studentům poskytne jedinečný vhled do tvůrčích postupů autorů a zároveň umožní hlubší poznání prezentačních a distribučních možností této části filmové tvorby.Na seminář bude v jarním semestru tematicky navazovat přednáška z dějin experimentálního filmu.

Osnova

část I.: konference (v angličtině bez překladu)Hlavními tématy jsou možnosti distribuce a archivace experimentálních filmů a různé cesty jejich zpřístupňování kurátorům a publiku.Hlavními řečníky budou zástupci nejvýznamnějších světových distribučních společností avantgardních filmů: Lightcone, Collectif Jeune du Cinéma (Francie), Filmmakers coop a Electronic Arts Intermix (USA), CFMDC a V-Tape (Kanada), Filmbank (Nizozemsko), Sixpackfilm (Rakousko), Av–Arkki (Finsko), LUX (Velká Británie).Témata panelů a pracovních setkání:• Porovnání různých institucionálně-ekonomických modelů distribučních společností, z nichž většina vznikla jako tzv. cooperativy v 70. letech 20. století, poukázání na výhody a nevýhody tohoto fungování (historicky i v současnosti).• Kurátorský aspekt – jak distributoři budují své kolekce a jak probíhá proces přihlašování a posuzování nových děl či autorů; sdílení zkušeností a příklady dobré praxe distribučních a prezentačních možností experimentálních filmů.• Prolínání oblasti filmu a výtvarného umění: prezentační možnosti v galeriích, proměna distribučního prostoru experimentálních filmů ve vztahu k jiným kanálům šíření, než jsou kina: galerie a internet.část II.: projekce a debaty s tvůrciFascinace je programová sekce MFDF Jihlava, která již devět let prezentuje české i zahraniční filmy zkoumající možnosti filmového vyjadřování, pracující s referencemi k realitě, ale experimentující s tvůrčími postupy, (inter)mediálními vrstvami a filmovým výrazem. Experimentální film je laboratoří přístupů a metod, jež po odzkoušení často nachází své uplatnění i v dominantních částech kinematografie. Mnohé projekce v rámci sekce Fascinace jsou doprovázeny debatami s autory, v nichž těžiště otázek leží především v rozkrytí postupů, technické realizace a konceptů ve vztahu k výrazovým prostředkům.

Literatura

povinná literaturaDO. Revue pro dokumentární film 3. Jihlava: JSAF, 2005, s. 143-174, 341-344.Čihák, Martin: Ponorná řeka kinematografie. Praha: NAMU, 2014.doporučená literaturaMacDonald, Scott: Avant-Doc: Intersections of Documentary and Avant-Garde Cinema. Oxford University Press, 2014.Leyda, Jay: Filmy plodia filmy: Most. Kino Ikon, 9, 2005, č. 1, s. 145–158.Wees, William C.: Recycled Images. Art and Politics of Found Footage Films. Anthology Film Archives. New York 1993.Wees, William: Doména montáže: kompilácia, koláž, prisposobenie. Kino Ikon, 9, 2005, č. 1, s. 159–170.

Garant

prof. PhDr. Jiří Voráč, Ph.D.

Vyučující

prof. PhDr. Jiří Voráč, Ph.D.Mgr. Luděk Havel