Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mediální archeologie (FAVBKa05)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAVBKa05 - Mediální archeologie, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Kurz představí spektrum metod spjatých k výzkumy mediální archeologie. Poukáže na počátky této disciplíny a její konceptuální zázemí a zohlední i proměnu mediálněarcheologických konceptů v souvislosti s novými médii v tzv. postmediální době přelomu 20. a 21. století. Cílem kurzu je nabídnout interpretaci média jako diskursivního objektu, jehož povaha v prvé řadě není konstantní, ale proměnlivá v závislosti na socio-kulturním kontextu a na něj navázaných uživatelských praktikách, a jenž je současně, v době svého vzniku, technologickou reakcí/ realizací aktuálních společenských představ, očekávání apod.Hlavní cíle kurzu:student se seznámí s vývojem mediálněarcheologického výzkumu;získá přehled klíčových metod této disciplíny;pochopí význam výzkumu médií v širším sociokulturním kontextu, včetně nerealizovaných projektů a plánů (ve smyslu paralelních dějin médií.

Osnova

Archeologie médií - dějiny disciplíny.Metody mediálně archeologického výzkumu.Klíčové pojmy.Případové studie.

Literatura

ZIELINSKI, Siegfried. Audiovisions :cinema and television as entr'actes in history. Translated by Gloria Custance. Amsterdam: Amsterdam University Press, 1999. 356 s. ISBN 90-5356-313-X. infoKITTLER, Friedrich A. Gramophone, film, typewriter : Grammophon, Film, Typewriter (Orig.). Translated by Geoffrey Winthrop-Young - Michael Wutz. Stanford, California: Stanford University Press, 1999. xli, 315 s. ISBN 0-8047-3232-9. infoMARVIN, Carolyn. When old technologies were new :thinking about electric communication in the late nineteenth century. 1st issued as an Oxford Univ. New York: Oxford University Press, 1990. 269 s., [1. ISBN 0-19-506341-4. info

Garant

prof. PhDr. Jiří Voráč, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Lucie Česálková, Ph.D.