Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Bakalářský seminář II (FAVBPa13)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAVBPa13 - Bakalářský seminář II, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Seminář se soustřeďuje na systematickou přípravu studentů ke kladení a zodpovídání výzkumných otázek, a to jak všeobecně při navrhování badatelského projektu, tak v rámci určitých paradigmat filmovědného výzkumu. Pro tyto účely budou posluchači vybaveni příslušnými metodologickými nástroji, jejich užitečnost si otestují v bezprostřední realizaci „cvičného“ výzkumu. Cíle předmětu představuje: zajištění diferenciace a specializace výuky, nácvik formulování a realizace výzkumných projektů, zkvalitnění a rozšíření kompetencí studentů, příprava na realizaci stylisticky, heuristicky a analyticky kvalitní absolventské práce.

Osnova

Studenti budou během semestru vždy na ploše tří výukových bloků (v cyklu opakujícím se čtyřikrát za semestr) seznámeni s širším portfoliem výzkumných přístupů: kulturní dějiny kinematografie, hospodářské dějiny kinematografie, dějiny filmového stylu a dějiny recepce.Tyto oblasti výzkumu budou postupně představeny pedagogy (Lucie Česálková, Radomír Kokeš, Pavel Skopal, Michal Večeřa), kteří se zaměřují na hospodářské, kulturní, recepční a estetické dějiny z jiných oborů. Výuka bude přitom probíhat v rámci jednotlivých výzkumných přístupů trojfázově: (a) metodická příprava, (b) realizace "cvičného" výzkumu podle zadaných parametrů odpovídajících vzorovému, tj. již publikovanému výzkumu, (c) komparace výsledků "cvičného" výzkumu se vzorovým výzkumem.Zvýší se tak u studentů schopnost formulování a efektivizace práce při řešení výzkumného problému, rozšíří se jejich metodologické kompetence a napomůže se standardizaci úrovně akademického psaní při formulování záměrů a výstupů výzkumu.

Literatura

doporučená literaturaALLEN, Robert C. a Douglas GOMERY. Film History: Theory and Practice. : McGraw - Hill, 1985. infoBURKE, Peter. Co je kulturní historie? Praha: Dokořán, 2011STAIGER, Janet: Media Reception Studies. New York: NY University Press, 2005Explorations in New Cinema History. Edited by Richard Maltby, Daniel Biltereyst, Philippe Meers. Oxford: Wiley Blackwell, 2011.Poetics of cinema. Edited by David Bordwell. New York: Routledge, 2008. xi, 499 s. ISBN 978-0-415-97779-1. infoUnderstanding media economics. Edited by Gillian Doyle. Thousand Oaks, Calif.: Sage, 2002. vii, 184 p. ISBN 076196875X. infoneurčenodalší literatura bude zadána v průběhu kursu

Požadavky

FAVBPa12 Bak. sem. I && FAVBPa01 Úvod do studia filmové vědy && FAVBPa10 Proseminář A

Garant

PhDr. Jaromír Blažejovský, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Lucie Česálková, Ph.D.Mgr. Radomír D. Kokeš, Ph.D.Mgr. Pavel Skopal, Ph.D.Mgr. Michal Večeřa