Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Využití počítačů ve francouzské filologii (FJ0B738)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FJ0B738 - Využití počítačů ve francouzské filologii, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Kurs se zaměří na základní představení a seznámení studentů s použitím informačních technologií v oblasti filologie a zvláště pak na počítačové zpracování textů v lingvistice a literatuře se zaměřením na francouzštinu.

Osnova

Kurz je rozdělen na dvě části: první část bude teoretická uvede do problematiky francouzské počítačového názvosloví a seznámí s některými vybranými teoretickými pasážemi korpusové lingvistiky a s ní souvisejících problémů. Druhá část, praktická, podá přehled některých dostupných programů a nástrojů a bude se věnovat práci se samotným textovým korpusem (Frantext, Český národní korpus) – student si podle svého zájmu zvolí vlastní projekt - buď lingvistický nebo literární - a provede výzkum nad daným souborem textů. Důraz bude kladen především na samostatný přístup a interpretaci dosažených výsledků studentem.

Literatura

Korpusová lingvistika :stav a modelové přístupy. Edited by František Čermák - Renata Blatná. Vyd. 1. Praha: Ústav Českého národního korpusu, 2006. 358 s. ISBN 80-7106-861-6. infoŠULC, Michal. Korpusová lingvistika :první vstup. 1. vyd. Praha: Univerzita Karlova, 1999. 94 s. ISBN 80-7184-847-6. info

Požadavky

FJIA006 Jazykový seminář II || FJPR004 Překladatelský seminář I

Garant

Mgr. Petr Vurm, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Alena Polická, Ph.D.Mgr. Petr Vurm, Ph.D.