Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Závěrečná práce z jazyka (FJI3A026X)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FJI3A026X - Závěrečná práce z jazyka, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Závěrečná písemná práce má ověřit praktické jazykové schopnosti studentů v oblasti 4 základních kompetencí:1) Porozumění psanému textu a jeho adekvátní shrnutí (résumé)2) Porozumění mluvenému textu a rámcová syntéza jeho obsahu3) Adekvátní, tzn. pravopisné a gramatické normě odpovídající převod slyšeného textu formou diktátu4) Schopnost převést text na odpovídající gramatické a stylistické úrovni z českého jazyka do francouzského s důrazem na systémové odlišnosti obou jazyků (s použitím slovníku).Test má povahu souborné zkoušky garantující jazykovou vybavenost absolventa bakalářského studia pro praxi.

Osnova

Součásti písemné práce:BLOK I (bez slovníku):1) Porozumění mluvenému textu a rámcová syntéza jeho obsahu2) Adekvátní, tzn. pravopisné a gramatické normě odpovídající převod slyšeného textu formou diktátuBLOK II (možnost jednojazyčného slovníku):3) Porozumění psanému textu a jeho adekvátní shrnutí (résumé)BLOK III (možnost překladového Č-F slovníku):4) Schopnost převést text na odpovídající gramatické a stylistické úrovni z českého jazyka do francouzského s důrazem na systémové odlišnosti obou jazyků (s použitím slovníku).

Literatura

MILIČKOVÁ, Ladislava . Exercices de grammaire française. první. Brno: MU Brno, 1999. 147 s. ISBN 80-210-2084-9. infoGREVISSE, Maurice a André GOOSSE. Le bon usage :grammaire francaise. 13th ed. Paris: Duculot, 1993. xxxviii, 1. ISBN 2-8011-1045-0. infoHENDRICH, Josef, Otomar RADINA a Jaromír TLÁSKAL. Francouzská mluvnice. 2., upr. vyd. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1992. 700 s. ISBN 80-04-26212-0. info

Požadavky

FJI3A021X Jazykový seminář V Posluchač musí mít absolvován předmět Normativní gramatika III.

Garant

Mgr. Petr Vurm, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Christophe Gérard L. Cusimano, Ph.D.doc. PhDr. Petr Dytrt, Ph.D.PhDr. Alena Polická, Ph.D.Mgr. Petr Vurm, Ph.D.