Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Lexikologie a lexikografie (FJIA023a)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FJIA023a - Lexikologie a lexikografie, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem kurzu Lexikologie a lexikografie je zprostředkovat souvislý výklad o základních pojmech z lexikologie, podat přehled teorií lexikální variace a pojednat o třídění slov.Student by měl být schopen definovat základní lexikologické pojmy a orientovat se v lexikografické produkci. V rámci analýzy konkrétních textů a cvičení tyto pojmy aplikovat a vyvozovat z pozorovaných jevů patřičné závěry o typologii a dynamice lexika a o charakteristikách francouzských slovníků.Na konci tohoto kurzu bude student schopen odvodit a vysvětlit zákonitosti základních lexikálních jevů a efektivně používat francouzské slovníkové zdroje.

Osnova

Synchronní přístup - výklad kategorií lexikálně sémantického popisu (synonymie, antonymie, polysémie, homonymie atd.).Diachronní přístup - klasifikace sémantických změn.Regionální, generační, sociální a stylistické varianty.Zdůrazněn bude praktický význam lexikologického výzkumu pro kvalitu lexikografické produkce.Charakteristika francouzských slovníků.Zvláštní pozornost bude věnována problému slova jakožto jednotky popisu jazyka vzhledem k jeho omezené autonomii fonetické i syntaktické.

Literatura

doporučená literaturaPOLICKÁ, Alena . Initiation a la lexicologie francaise. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2014. 160 s. ISBN 978-80-210-7510-8. Digitální knihovna FF MU infoneurčenoPICOCHE, Jacqueline. Précis de lexicologie francaise : L etude et l enseignement du vocabulaire. Paris: Nathan, 1992. 191 s. ISBN 2-09-190547-X. infoOSTRÁ, Růžena. Structure onomasiologique du travail en français : etude diachronique d'un champ conceptuel. 1. vyd. Brno: Univerzita J.E. Purkyně, 1974. 124 s. infoOSTRÁ, Růžena. Le champ conceptuel du travail dans les langues romanes : domaines français, espagnol et roumain. 1966. 179 s. infoDUCHÁČEK, Otto. Précis de sémantique française. Brno: Universita J.E. Purkyně, 1967. infoDUCHÁČEK, Otto. Le champ conceptuel de la beauté en français moderne [1-21326]. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1960. infoGADET, Françoise. La variation sociale en français. Paris: Ophrys, 2003. infoMORTUREUX, Marie-Françoise. La lexicologie entre langue et discours. [Paris]: Armand Colin, 2001. 191 s. ISBN 2-200-25256-0. info

Požadavky

FJIA006 Jazykový seminář II

Garant

Mgr. Petr Vurm, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Alena Polická, Ph.D.