Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Závěrečná práce z jazyka (FJIA026)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FJIA026 - Závěrečná práce z jazyka, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Závěrečná písemná práce má ověřit praktické jazykové schopnosti studentů v oblasti 4 základních kompetencí:1) Porozumění psanému textu a jeho adekvátní shrnutí (résumé)2) Porozumění mluvenému textu a rámcová syntéza jeho obsahu3) Adekvátní, tzn. pravopisné a gramatické normě odpovídající převod slyšeného textu formou diktátu4) Schopnost převést text na odpovídající gramatické a stylistické úrovni z českého jazyka do francouzského s důrazem na systémové odlišnosti obou jazyků (s použitím slovníku).Test má povahu souborné zkoušky garantující jazykovou vybavenost absolventa bakalářského studia pro praxi.

Osnova

Součásti písemné práce:BLOK I (bez slovníku):1) Porozumění mluvenému textu a rámcová syntéza jeho obsahu2) Adekvátní, tzn. pravopisné a gramatické normě odpovídající převod slyšeného textu formou diktátuBLOK II (možnost jednojazyčného slovníku):3) Porozumění psanému textu a jeho adekvátní shrnutí (résumé)BLOK III (možnost překladového Č-F slovníku):4) Schopnost převést text na odpovídající gramatické a stylistické úrovni z českého jazyka do francouzského s důrazem na systémové odlišnosti obou jazyků (s použitím slovníku).

Literatura

MILIČKOVÁ, Ladislava . Exercices de grammaire française. první. Brno: MU Brno, 1999. 147 s. ISBN 80-210-2084-9. infoGREVISSE, Maurice a André GOOSSE. Le bon usage :grammaire francaise. 13th ed. Paris: Duculot, 1993. xxxviii, 1. ISBN 2-8011-1045-0. infoHENDRICH, Josef, Otomar RADINA a Jaromír TLÁSKAL. Francouzská mluvnice. 2., upr. vyd. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1992. 700 s. ISBN 80-04-26212-0. info

Požadavky

FJIA015 Normativní gramatika II Posluchač musí mít absolvován předmět Normativní gramatika III.

Garant

Mgr. Petr Vurm, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Christophe Gérard L. Cusimano, Ph.D.doc. PhDr. Petr Dytrt, Ph.D.PhDr. Alena Polická, Ph.D.Mgr. Petr Vurm, Ph.D.