Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Interpretace pramenů k soudobým dějinám (HIA243)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HIA243 - Interpretace pramenů k soudobým dějinám, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Kurz představuje různé typy historických pramenů: archiválie, tisk, ústní svědectví na příkladech konkrétních historických témat. Na konci tohoto kurzu bude student schopen porozumět přístupům v interpretaci pramenů k nejnovějším dějinám a odlišit je od běžných přístupů ve výzkumu dějin.

Osnova

Klasifikace historických pramenů k soudovbým dějinám. Nové a mizející druhy pramenů.Prinicpy selekce pramenů a jejich kritiky. Výhody a omezení v soudobých dějinách.Archivní prameny. Typologie. Archivy a jiné instituce. Přístupnost archivních pramenů.Archivní prameny a totalitní režimy. "Newspeak" - porozumnění jazyku pramenů. Cenzura a propaganda. Otázka důležitosti výpovědní hodnoty a věrohodnosti archivních pramenů v totalitních režimech.Tisk a ostatní média.Deníky a memoáry.Svědectví, paměť a orální historie.Edice pramenů k soudobým dějinám.

Literatura

Naslouchat hlasům paměti :teoretické a praktické aspekty orální historie. Edited by Miroslav Vaněk - Pavel Mücke - Hana Pelikánová. Praha: Ústav pro soudobé dějiny AV ČR, 2007. 224 s. ISBN 978-80-7285-089-1. infoVANĚK, Miroslav. Orální historie :metodické a "technické" postupy. 1. vyd. Olomouc: Univerzita Palackého, 2003. 78 s. ISBN 80-244-0718-3. info

Garant

prof. PhDr. Jiří Malíř, CSc.

Vyučující

Mgr. Tomáš Dvořák, Ph.D.