Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybrané problémy církevních dějin středověku (HIA252)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HIA252 - Vybrané problémy církevních dějin středověku, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Absolvent kursu bude schopen definovat a užívat základní terminologii a seznámí se se základními prameny, především s ohledem na papežskou kurii a dále české země. Prostřednictvím vybraných kapitol, které mají ale vždy představit dlouhotrvající proces, se bude orientovat v problematice církevních dějin s důrazem na dění v církevním centru. Dále: praktická orientace v důležitých papežských dokumentech, které měly dopad na vývoj politické situace. Rozbor řeholí sv. Benedikta a sv. Františka, příp. dalších řeholí a dokumentů vážících se s monastickým životem, poznávání všedního dne řeholníka. Práce s ukázkami z důležitých protipapežských spisů (Pierre Dubios, Marsilius z Padovy atd.) a vybranými díly M. Jana Husa. Praktická orientace v pramenech a kritických přístupech jejich editování, určení výpovědní schopnosti takových pramenů (vizitace, inkviziční protokoly, homiletika atd.).

Osnova

1. Základní terminologie k tématu, geneze vzniku termínů i příslušných institucí, pramenná základna – specifika církevní diplomatiky a sfragistiky.2. Počátky monasticismu (Egypt, Sýrie, Byzantská říše, sv. Benedikt z Nursie, Řehole sv. B., iroskotské mnišství, anglosaské misie).3. Christianizace Evropy (vliv ariánství, misijní činnost u Germánů a Slovanů, sv. Bonifác, sv. Konstantin a Metoděj, přijetí křesťanství u jižních a východních Slovanů, výpravy proti Prusům a Litevcům)4. Snahy o papežskou supremacii (vznik papežského státu, Konstantinova donace, Pseudoisidorské dekretály, církevní rozkol mezi Západem a Východem, Řehoř VII. a Dictatus papae, vztah papežství a římské říše v 11.-14. století, Inocenc IV., Defensor pacis)5. Církevní správa (formování biskupství, specifika národních států, církevní metropole, role kapitul, nižší správní jednotky – arcijáhenství, děkanáty, utváření farní sítě, úřady generálních vikářů a oficiálů)6. Středověké hereze (bogomilství, kataři, valdenští, heretické tendence v řádu sv. Františka, případ templářů, lollardi, husité, Viklef a Hus, vystoupení Lutherovo)7. Avignonské „zajetí“ a církevní schisma (odchod Klementa V. do Avignonu, papežský fiskalismus, politické souvislosti, zrod schismatu, koncilní hnutí)8. Scholastika, mystika, nová zbožnost, církev a humanismus.

Literatura

Hubert Jedin: Malé dějiny koncilů. Praha 1990.Jaroslav Kadlec: Církevní dějiny I-IV (především díl II. Raný středověk, díl III. Vrcholný a pozdní středověk). Litoměřice 1983 (nebo jiné vydání).OHLER, Norbert. Náboženské poutě ve středověku a novověku. Vyd. 1. V Praze: Vyšehrad, 2002. 229 s. ISBN 80-7021-510-0. infoSCHATZ, Klaus. Dějiny papežského primátu. Translated by Pavel Kolmačka. 1. vyd. Brno: Centrum pro studium demokracie a kultury, 2001. 213 s. ISBN 80-85959-99-2. infoLAWRENCE, C. H. Dějiny středověkého mnišství. 1. vyd. Praha: Vyšehrad, 2001. 325 s. ISBN 80-7021-536-4. infoLAMBERT, Malcolm. Středověká hereze. Vyd. 1. Praha: Argo, 2000. 598 s. ISBN 80-7203-291-7. infoDVORNÍK, František. Byzantské misie u Slovanů : Byzantine missions among the slavs (Orig.). Translated by Vladimír Vavřínek. Vyd. 1. Praha: Vyšehrad, 1970. 393 s. info

Garant

prof. PhDr. Jiří Malíř, CSc.

Vyučující

prof. Mgr. Libor Jan, Ph.D.