Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny raného novověku českých zemí (HIAK108b)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HIAK108b - Dějiny raného novověku českých zemí, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Analyzovat a interpretovat různé typy vybraných dobových dokumentů (např. Svatováclavská smlouva, relace o korunovaci Ferdinanda I. českým králem, novokřtěnské kroniky a další), které jsou studentům dostupné na webových stránkách ústavu. Objasnit zakotvení písemností v dobovém historickém kontextu, vysvětlit méně známé termíny, charakterizovat zkoumané jevy v jednotlivých zemích Koruny české, srovnávat získané poznatky s vývojem v okolních středoevropských zemích.Na konci kurzu by měli studenti být schopni interpretovat řadu dobových materiálů a nejen popsat, ale i porozumět klíčovým událostem a zásadním proměnám raně novověké společnosti českých zemí.

Osnova

Úvod, periodizaceStav, stavovství, legalizace stavovské společnosti (Volební kapitulace Zikmunda Lucemburského)Šlechta a města (Svatováclavská smlouva)Nástup Habsburků (Korunovace Ferdinanda I.)Náboženské poměry v českých zemích (Dekrety jednoty bratrské)Panovník a stavy, kritika vlády, stavovská opozice (Program 1. stavovského odboje)Konfesionalizace, konflikt uvnitř habsburského rodu (Rudolfův majestát)Centralizovaný stát nebo konfederace, katolické nebo reformační náboženství (Konfederace stavů 1619)

Garant

prof. PhDr. Jiří Malíř, CSc.

Vyučující

PhDr. Bronislav Chocholáč, Dr.Mgr. Tomáš Malý, Ph.D.