Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Němčina (HIAK114I)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HIAK114I - Němčina, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Hlavním cílem kurzu je seznámit posluchače s historickými pojmy, které se vyskytují při četbě odborné historické literatury běžné úrovně. Nejde zde o analýzu historických pramenů psaných v němčině (němčinu historické doby), ale o němčinu současnou. Rozbor textů doplňuje vyučující o výklad rozdílného pojetí německých termínů či o různé s historií spjaté konotace pojmů.

Osnova

Německé odborné texty z problematiky sociálních a politických dějin německých a rakouských autorů.Německé texty ze současných odborných historických časopisů vydávaných na území německy mluvících států.Německé texty ze zaniklých odborných historických časopisů vydávaných v českých zemích.

Literatura

Bohemia: Zeitschrift für Geschichte und Kultur der böhmischen Länder, München 1960anVeröffentlichungen des Collegium Carolinum, München, 1958anLebensbilder zur Geschichte der böhmischen Länder, 1974anZeitschrift des deutschen Vereins für die Geschichte Mährens und SchlesiensMitteilungen des Vereines für Geschichte der Deutschen in BöhmenBrigitte Hamann (ed.), Die Habsburger. Ein biographisches Lexikon, Wien 1988

Požadavky

Pokročilá znalost německého jazyka.

Garant

prof. PhDr. Jiří Malíř, CSc.

Vyučující

PhDr. Zdeňka Stoklásková, Ph.D.