Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Evropská idea I (HIB0072)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HIB0072 - Evropská idea I, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Vývoj ideje mírové Evropy, vnitřně kooperující a sjednocující se Evropy od raného novověku do 30. let 20. století, s koncentrací na projekty z první třetiny 20.století.

Osnova

Vize, programy, konstrukce kooperující a sjednocující se Evropy v historickém vývoji.Fáze: Raný novověk (od vévody de Sully k I. Kantovi). Napoleonské války a éra restaurace. Od vizí k analýzám (druhá pol. 19. stol.). Proměny v etapě před 1. svět. válkou. Reflexe průběhu a výsledků 1. svět. války. Proniknutí evropské ideje do diplomatických aktivit, panevropskéhnutí v meziválečném období.Motivy a záměry: Sjednocující se Evropa jako prevence válek. Celní dohody a celní svazky, úsilí o hospodářskou unii. Idea evropského solidarismu. Pojetí Evropy jako kulturní jednoty. Problém francouzsko-německého sblížení a narovnání. Sjednocená Evropa jako obrana proti vnějšímu nebezpečí, resp. proti novým velmocem. Koncepty sjednocené Evropy jak prevence proti stagnaci a historickému úpadku. Idea dvourychlostní Evropy, atd. Koncepty profilu společných celoevropských orgánů.

Literatura

GONEC, Vladimír: Evropská idea. Idea mírové, kooperující a sjednocující se Evropy, sv. I. (do roku 1938). Brno: Masarykova univerzita 2007, 241 s. ISBN 978-80-210-4327-5COUDENHOVE-KALERGI, R. N.: Pan-Evropa, Praha 1993.HODŽA, Milan. Federácia v strednej Európe :a iné štúdie. Vyd. 1. Bratislava: Kalligram, 1997. 359 s. ISBN 80-7149-161-6. info

Garant

prof. PhDr. Jiří Malíř, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Vladimír Goněc, DrSc.