Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět EU na cestě ke společenství zahraniční, bezpečnostní a obranné politiky (1948-2010) (HIB0132)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HIB0132 - EU na cestě ke společenství zahraniční, bezpečnostní a obranné politiky (1948-2010), Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Student má získat schopnost absorbovat a aplikovat informace a interpretovat události a trendy v rivonách: Nová krystalizace idejí sjednocené Evropy v důsledku nacistické agrese a okupace. Strukturované programy formulované v etapě války. Poválečné vakuum v tématu evropské spolupráce. Nová pragmatická orientace a její intenzifikace koncem 40. let Průlom funkcionalismu 1950. Evropská idea tváří v tvář procesu evropské integrace.

Osnova

Násilná unifikace Evropy nacisty, nacistická ideologie "nové Evropy", důsledky. Federalismus a eurofederalismus v Británii na přelomu 30. a 40. let. Profilace idejí evropské spolupráce a sjednocení Evropy v západoevroském odboji; trendy, osobnosti. Československý příspěvek za 2. svět. války (Beneš, Hodža, plány československo-polské federace). Od konce války po Schumanovu deklaraci - kontinuita a diskontinuita idejí a organizací navazujících na odbojářské plány. Mezinárodní organizace za sjednocenou Evropu. Od federalismu k sektorové integraci. Rok 1950 jako rok akumulace - Schumanova deklarace, Stikkerův plán, Beyenův plán, Pfimlinův plán, Green Pool, Transport Pool. Evropská idea tváří v tvář procesu rozvoje evropské integrace. Nové uspořádání francouzsko-německých vztahů a evropská idea. Velké osobnosti a náměty k rozvoji evroské integrace od 50. do 90. let. Idea sjednocené Evropy po pádu železné opony.

Literatura

GONĚC, Vladimír . Evropská idea. Idea mírové, kooperující a sjednocující se Evropy, II., 1938-1950. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2001. 272 s. ISBN 80-210-2750-9. infoBENEŠ, Edvard. Demokracie dnes a zítra. Edited by Věra Olivová. 8. české vyd. Praha: Společnost Edvarda Beneše, 1999. 333 s. ISBN 80-86107-08-6. infoŁastowski, K.: Od idei do integracji europejskiej. Warszawa 2003Brunn, G.: Die europäische Einigung. Stuttgart 2002Význační Evropané : [osobnosti, které utvářely současnou Evropu]. Edited by Martyn Bond - Julie Smith - William Wallace, Translated by Jana Pavlík. 1. čes. vyd. Praha: Evropský literární klub, 1998. 461 s. info

Požadavky

Specializace magisterského studia: Mezinárodní vztahy a evropská studia.

Garant

prof. PhDr. Jiří Malíř, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Vladimír Goněc, DrSc.