Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Město v českých zemích v raném novověku I (HIB0223I)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HIB0223I - Město v českých zemích v raném novověku I, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Seminář je koncipován jako různé kapitoly z dějin raně novověkých měst v našem prostředí v kontextu evropského prostoru. Hlavní těžiště spočívá v představení a rozboru zásadních pramenů pro poznání života ve městech. Posluchači získají přehled o důl. tématech spojených s historií měst; seznámí se s širokou škálou pramenů a budou schopni tyto prameny interpretovat dle současných metodologických zásad.

Osnova

Historiografický přehled: domácí i zahraniční práce, trendy v bádání, úroveň výzkumuMěstská společnostEvropská města v raném novověku: uvedení do problematiky, pojem město, typologie, vztah města a státu, oblasti a regiony, správa měst, společnost, strukturaSpráva: městská rada, přísahy, radnice, jednotliví úředníci, obnovy rad, kancelář, písařiPrávo: zákoníky, právní tradice a oblastiDědické právo: pozůstalosti, testamentární praxe, inventarizace, postavení vdovy, děti, příbuzní, spory o majetkyHospodářství: cechy, regulace cen, vývoj ekonomické situaceMěstská migraceRodina: sňatky, postavení sirotkůVzděláníDomácnosti: pozůstalostní inventáře, šacuňkyŠatstvo, stravaChudina, špitály, hygienaZbožnost a charitaSmrt: umírání, pohřby, rituály, hřbitovy, náhrobky.

Literatura

HORSKÁ, Pavla, Eduard MAUR a Jiří MUSIL. Zrod velkoměsta :urbanizace českých zemí a Evropa. Vyd. 1. Praha: Paseka, 2002. 352 s. ISBN 80-7185-409-3. infoMacek, Josef: Jagellonský věk v českých zemích. 3. díl. Města. Praha 1998.Miller, Jaroslav: Uzavřená společnost a její nepřátelé. Město středovýchodní Evropy (1500–1700). Praha 2006.Vorel, Petr: Rezidenční a vrchnostenská města v Čechách a na Moravě v 15.-17. století. Pardubice 2001.Pešek, Jiří: Měšťanská vzdělanost a kultura v předbělohorských Čechách 1547-1620 (Všední dny kulturního života). Praha 1993.

Požadavky

Alespoň základní znalost raně novověké paleografie.

Garant

prof. PhDr. Jiří Malíř, CSc.

Vyučující

Mgr. Tomáš Malý, Ph.D.