Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Historie a informační technologie (HIB0241)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HIB0241 - Historie a informační technologie, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Hlavním cílem semináře je rozvinout počítačovou gramotnost studentů v souvislosti s odbornými potřebami historického výzkumu. Absoleventi by se také měli naučit základním dovednostem při digitalizaci textů, obrazů a zvuků a jejich dalším zpracování a využívání odborných informačních zdrojů a vyhledávání relevantních informací.

Osnova

Historie na internetu. Odborné a neodborné weby. Vyhledávání odborných informací. On-line vědecké databáze.Důležité a užitečné webové stránky a informační portály.Digitalizované prameny.Digitální knihovny a e-žurnály.Databáze, databázové aplikace a jejich využití ve výzkumu.Digitalizace. Použití fotoaparátu, resp. skeneru v archivním výzkumu. Ukládání dat, jejich třídění a další zpracování.Další možnosti využití IT v historické praxi. Zpracování a analýza textu nebo audiozáznamu.

Literatura

BARTOŠEK, Miroslav . Digitální knihovny - teorie a praxe. Národní knihovna. Knihovnická revue, Praha: Národní knihovna ČR, 2004, roč. 15, č. 4, s. 233-251. ISSN 0862-7487. URL infoInternet nejen pro historiky :jak hledat a najít. Edited by František Stellner - Jaroslav Poláček. 1. vyd. Praha: Grada, 2003. 112 s., il. ISBN 80-247-0338-6. infoBARTOŠEK, Miroslav a Miloslava FAITOVÁ. Přehled elektronických informačních zdrojů pro vědu a výzkum. Editoři: František Ježek, Miloš Brejcha. In RUFIS 2001: Role of Universities in the Future Information Society. Plzeň: Západočeská univerzita v Plzni, 2001. s. 7-20. ISBN 80-7082-783-1. URL infoBARTOŠEK, Miroslav . JSTOR - šance i pro humanitní výzkum na MU? Zpravodaj ÚVT MU, Brno: Masarykova Univerzita, 1999, roč. 9, č. 5, s. 4-8. ISSN 1212-0901. info

Garant

prof. PhDr. Jiří Malíř, CSc.

Vyučující

Mgr. Tomáš Dvořák, Ph.D.Ing. Lucie Klimentová