Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zikmund Lucemburský, středověký panovník v branách nového věku II (HIB0263II)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HIB0263II - Zikmund Lucemburský, středověký panovník v branách nového věku II, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Absolventi kursu budou schopni charakterizovat osobnost posledního panovníka z lucemburské dynastie, uherského, římského a českého krále Zikmunda v kontextu evropských dějin na konci 14. a v první polovině 15. století: popsat Zikmundovu životní dráhu na pozadí významných událostí a procesů evropských a českých dějin a interpretovat diplomatické a především narativní prameny uherské, říšské i české provenience.

Osnova

1 – Velká válka Polska s řádem německých rytířů, Bitva u Grünwaldu a Zikmundova role v mírových jednáních.2 – Válka proti Benátkám, mocensko-politická situace v Itálii a Středomoří na počátku 15. století.3 – Příprava a svolání Kostnického koncilu, role Zikmunda Lucemburského jako ochránce církve.4 – Husův proces na Koncilu a role Zikmunda Lucemburského, počátky utváření Zikmundovy strany v českých zemích a ztráta důvěry v husitském prostředí.5 – Zprostředkovatelská diplomatická mise do Aragonu, Franci a Anglie, Zikmundův podíl na ukončení schismatu a jeho úsilí o smír mezi Anglií a Francií.6 – Odstranění schismatu, volba Martina V., Zikmundova neúspěšná snaha o prosazení reformy církve a vývoj jeho české politiky do roku 1419.7 – Nástup vlády v Čechách, první a druhá křížová výprava proti husitům.8 – Proměny Zikmundovy české politiky v letech 1422¬–1430, potíže Zikmunda v říši a na turecké frontě.9 – Počátky jednání s husity, císařská korunovační jízda a příprava basilejského koncilu.10 – Jednání mezi koncilem a husity o kompaktáta, Zikmunda zprostředkující role.11 – Vyhlášení kompaktát a přijetí Zikmunda na český trůn.12 – Zikmundova krátká vláda v Praze v letech 1436¬–1437, obtížný modus vivendi s českými stavy a pacifikace zbytků odboje.

Literatura

Hoensch, Jörg K.: Kaiser Sigismund. Herrscher an der Schwelle zur Neuzeit 1368-1437. München 1996.Mályusz, Elemér: Zsigmond király uralma Magyarországon. Budapest 1984 (něm. překlad: Kaiser Sigismund in Ungarn 1387-1437. Budapest 1990).KAVKA, František. Poslední Lucemburk na českém trůně :králem uprostřed revoluce. Vyd. 1. Praha: Mladá fronta, 1998. 290 s., [8. ISBN 80-204-0680-8. infoBAUM, Wilhelm. Císař Zikmund :Kostnice, Hus a války proti Turkům. Translated by Danuše Martinová - Pavel Kocek. 1. vyd. Praha: Mladá fronta, 1996. 405 s. ISBN 80-204-0543-7. info

Požadavky

Bezpodmínečným předpokladem zapsání kurzu je alespoň pasivní znalost němčiny nebo maďarštiny. Znalost latiny je vítána, většina latinských textů ovšem bude k dispozici též v českém či německém překladu.

Garant

prof. PhDr. Jiří Malíř, CSc.

Vyučující

Mgr. Petr Elbel, Ph.D.