Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Životní styl moravského velmože (Moravský velmož 1600 II.) (HIB0321II)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HIB0321II - Životní styl moravského velmože (Moravský velmož 1600 II.), Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Seminář je druhou částí šestidílného (šestisemestrálního) cyklu.Seminář se bude zabývat problematikou mentality šlechticů na sklonku renesančního období na Moravě a ve střední Evropě. Pokusí se charakterizovat individualní rysy nejvýznačnějších představitelů moravské šlechty, ale i obecnější projevy dobové a stavovské mentality. V semináři budou čteny a komentovány dobové texty, vedle toho budou studenti vystupovat s krátkými referáty, které budou buď uvedením do problematiky nebo ji budou specufickým způsobem doplňovat.

Osnova

1. Úvod: Šlechta v raném novověku a její životní styl2. Duchovní rozměr: Orientace v čase a prostoru3. Duchovní rozměr: Rodová tradice4. Každodennost: Aristokratická domácnost5. Každodennost: Čas doma a čas na cestách6. Každodennost: Náboženská mentalita7. Každodennost: Politická mentalita8. Slavnosti: Křtiny, svatby, křtiny9. Slavnosti: Tabule, oblečení10.Slavnosti: Hudba, umění11.Závěr: Mentalita moravské šlechty a mentalita šlechta evropské

Literatura

18. Kybalová: Dějiny odívání. Renesance. Praha 1996.15. Koldinská-Maťa (ed.): Deník rudolfinského dvořana (cesty, jídlo, hostiny). Praha 1997.17. Hrdlička: Hodovní stůl a dvorská společnost. České Budějovice 2000.11. Hrubý: Lev Vilém z Kounic, barokní kavalír. Praha 1970.16. Beranová: Jídlo a pití za Rudolfa II. Praha 1997.Bůžek a kol.: Věk urozených, Praha 2002.13. Bůžek: Dvory velmožů s erbem růžeHrabětová: Erbovní pověsti v českých spisech Bartoloměje Paprockého z Hlohol, Prajha 1982.14. Pánek (ed.): Březan: Životy posledních Rožmberků (o slavnostech). Praha 1989.19. Racek: Kryštof Harant z Polžic a Bezdružic a jeho dobaMaťa: Svět české aristokracie. Praha 2004.

Požadavky

Základní znalosti o problematice raného novověku. Čtení dobových textů v českém, německém a latinském jazyce. Znalost kurentu.

Garant

prof. PhDr. Jiří Malíř, CSc.

Vyučující

prof. PhDr. Mgr. Tomáš Knoz, Ph.D.