Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sídla moravského velmože (Moravský velmož 1600 IV) (HIB0321IV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HIB0321IV - Sídla moravského velmože (Moravský velmož 1600 IV), Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Seminář je čtvrtou částí cyklu Moravský velmož 1600. Zabývá se problematikou renesančních a raně barokních šlechtických sídel na Moravě a ve střední Evropě. Sleduje přitom kombinaci kulturně historických a uměleckohistorických přístupů a metod. Rozebírá problematiku základních atributů moravských zámků v období renesance ("moravskost", "zámeckost", "renesančnost".Cílem semináře je v kontextu dobové aristokratické mentality charakterizovat roli zámeckého sídla.

Osnova

1. Úvod2. Základní charakteristika pojmu "moravský renesanční zámek".

Literatura

Knoz: Tomáš: REnesance a manýrismus na zámku v Rosicích. Rosice 1996Šamánková, Eva: Architektura české renesance. Praha 1961.

Požadavky

Absolvování semináře Úvod do studia raného novověku.Znalost některého z významných pramenných jazyků, např. němčina, francouzština, italština, angličtina.Znalost paleografie raného novověku pro čtení seminárních textů.

Garant

prof. PhDr. Jiří Malíř, CSc.

Vyučující

prof. PhDr. Mgr. Tomáš Knoz, Ph.D.