Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Potrava, jídlo, strava v dějinách (HIB0366)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HIB0366 - Potrava, jídlo, strava v dějinách, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Absolventi kursu budou schopni: popsat historii gastronomie, počínaje pravěkem až po současnost, definovat základní pojmy (jídlo, strava, potrava), analyzovat postavení jídla a stravovacích návyků v jednotlivých kulturních okruzích i dějinných obdobích, popsat dějiny kuchařství a kuchařské knihy v českých zemích.

Osnova

I. Gastronomie globální, historická a národníII. Vždycky masožravci (kanibalismus)III. Magie, náboženství, zákazy, půsty, vegetariáni a veganiIV. Výhody pastevectví a usedlého zemědělstvíV. stravovací návyky, hlad a hojnost, jídlo a politikaVI. hon za kořenímVII. Nový svět a nová kuchyněVIII. dějiny kuchařství a kuchařské knihy v českých zemíchIX. národní kuchyně, mezi nimi i českáX. M. D. Rettigová a kuchyně 19. stol.XI. proměny gastronomie v krátkém 20. století

Literatura

MONTANARI, Massimo. Hlad a hojnost :dějiny stravování v Evropě. Praha: Nakladatelství Lidové noviny, 2003. 227 s. ISBN 80-7106-560-9. infoBERANOVÁ, Magdalena. Jídlo a pití v pravěku a ve středověku. Vyd. 1. Praha: Academia, 2005. 359 s., [1. ISBN 80-200-1340-7. infoBERANOVÁ, Magdalena. Tradiční české kuchařky :jak se vařilo před M.D. Rettigovou. 1. vyd. Praha: Libri, 2001. 279 s. ISBN 80-7277-075-6. infoHRDLIČKA, Josef. Hodovní stůl a dvorská společnost :strava na raně novověkých aristokratických dvorech v českých zemích (1550-1650). Vyd. 1. České Budějovice: Historický ústav Jihočeské univerzity, 2000. 337 s. ISBN 80-7040-462-0. infoKuchařstwij : o rozličných krmijch, kterak se užitečnie s chutij strogiti magij, jakožto zwěřina, ptácy, ryby a giné mnohé krmě wsselikému kuchaři aneb hospodáři, knijžka tato potřebná y vžitečná, a ocet jak se dělá, také zadu naydess. Edited by Čeněk Zíbrt. Na Nowem Miestie Pražském: Nákladem F. Šimáčka, 1891. infoBrillat-Savarin, Jean Anthelme: Fyziologie chuti aneb Úvahy o gastronomickém umění. Lidové noviny, Praha 1994, 310 s.PETRÁŇ, Josef a Lydia PETRÁŇOVÁ. Rolník v evropské tradiční kultuře. 1. vyd. Praha: SET OUT, 2000. 215 s. ISBN 80-86277-08-9. info

Garant

prof. PhDr. Jiří Malíř, CSc.

Vyučující

PhDr. Libor Vykoupil, Ph.D.