Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět „Menšiny“ v komunistickém Československu 1948–1989 (HIB0399)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HIB0399 - „Menšiny“ v komunistickém Československu 1948–1989, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Seminář má poskytnout základní znalosti o existenci, sociálním postavení a vnitřním složení tzv. menšinových skupin v poválečném Československu. Za jejichž příslušníky lze pokládat osoby s jinou než českou a slovenskou materštinou resp. s odlišným kulturně-geografickým původem ve srovnání s většinovou českou (slovenskou) společností. Distancování od užité označení ,,národnostní menšiny“ vyjadřuje záměr semináře zahrnout vedle „tradičních“ skupin označovaných za národnostní skupiny (Němci, Maďaři, Poláci, Romové, Řekové, Chorvaté, Ukrajinci, Lužičtí Srbové) i entity, které nelze jednoznačně zařadit jako „menšinu“, ani považovat za integrální součást předpokládané většiny (např. reemigranti, autochtonní obyvatelstvo Hlučínska, Těšínska a Vitorazska, na Slovensku dále mj. obyvatele Spiši, Oravy a východní části země). Ústředním motivem semináře zůstává, jakou politiku volila komunistická státní moc vůči jednotlivým skupinám a a jak na ně reagovali reprezentanti těchto skupin.

Osnova

Cílem semináře je problematizovat jednoznačnost označení lidských individuií při vnějším i vnitřním rozhodování o příslušnosti člověka k velkým sociálním skupinám. Tento problém má být ilustrován vzhledem ke skutečnosti, že poválečný ideál vytvořit etnicky či jazykově monolitní společnosti v českých zemích a na Slovensku zůstal až do konce režimu KSČ v některých regionech vzdálen realitě, i když se v celostátním měřítku do velké míry naplnil. Diskuse tématu bude založena na občasné lektuře literatury, individuální (ústní) prezentaci zvolených témat a případně i vyjádřením pozvaných hostů.

Literatura

Von Arburg, Adrian: tak či onak. Nucené přesídlení v komplexním pojetí poválečné sídelní politiky v českých zemích. In: Soudobé dějiny X/3, 2003, s. 253-292.Staněk, Tomáš: Německá národnostní menšina v českých zemích 1948-1989. Praha 1993.PAVELČÍKOVÁ, Nina. Romové v českých zemích v letech 1945-1989. Vyd. 1. Praha: Úřad dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu PČR, 2004. 183 s. ISBN 80-86621-07-3. infoSIWEK, Tadeusz, Stanisław ZAHRADNIK a Józef SZYMECZEK. Polská národní menšina v Československu 1945-1954. Praha: Ústav pro soudobé dějiny AV ČR, 2001. 115 s. ISBN 80-7285-009-1. info

Garant

prof. PhDr. Jiří Malíř, CSc.

Vyučující

Mag. phil. Adrian Portmann, Ph.D.