Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Soužití a konflikt v textech světové a české historiografie (HIB0449)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HIB0449 - Soužití a konflikt v textech světové a české historiografie, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je analyzovat české i světové tradiční, "kanonické" i "nekanonické", historiografické texty z hlediska toho, jakým způsobem znázorňují existenci plurality etnických a náboženských skupin.Na konci předmětu bude student schopen:vnímat mnohovrstevnatost historiografických textů;interpretovat historiografické texty s ohledem k biografickým datům autora;orientovat se v dějinách dějepisectví.

Osnova

Národ a národní stát jako předpoklad a základ moderního historického narativu.Češi, Němci a ti další jako základ českého historického narativu.František Palacký, "dějiny národa českého" a těch druhýchJaroslav Goll a historici jeho "školy" (texty Pekaře, Šusty, Krofty ad.)Narativ českoněmecké/sudetoněmecké historiografie (texty Loserta, Schlesingera, Bachmana, Wostryho, Zatscheka a Wintera)Kultura a civilizace jako základ narativu světových dějin (Šustovy Dějiny lidstva, Gibbon, O. Spengler, A. Toynbee, J. Krejčí, N. Fergusson)

Literatura

povinná literaturaIggers, G.: Dějepisectví ve 20. století. Od vědecké objektivity k postmoderní výzvě. Praha 2002.Kutnar, F. – Marek, J.: Přehledné dějiny českého a slovenského dějepisectví. Praha 1997.doporučená literaturaIggers, G.: Deutsche Geschichtswissenschaft. Eine Kritik der traditionellen Geschichtsauffassung von Herder bis zur Gegenwart. Wien, Köln, Weimar 1997. (nebo anglický originál z roku 1968: The German Conception of History. The National Tradition of HistoLehmann, H. – Horn van Melton J. (ed.): Paths of Continuity. Central European Historography from the 1930s to the 1960s. Cambridge 1994.Breicsach, Ernst: Historiography. Ancient, Medieval and Modern. Chicago, London 1994.Jaroslav Goll a jeho žáci. Edited by Bohumil Jiroušek - Josef Blüml - Dagmar Blümlová. České Budějovice: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Historický ústav, 2005. 699 s. ISBN 80-86559-43-2. infoMAREK, Jaroslav. Jaroslav Goll. 1991. 274 s. info

Požadavky

Německý a anglický jazyk v dostatečné míře pro čtení historiografických textů.

Garant

prof. PhDr. Jiří Malíř, CSc.

Vyučující

Mgr. Jiří Němec, Ph.D.