Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fonetika a fonologie italštiny (IJIA006)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu IJIA006 - Fonetika a fonologie italštiny, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Na konci kursu by studenti měli:- mít požadované znalosti z obecné fonetiky i z fonetiky italské- být schopni je uplatňovat nejen při praktickém používání italštiny- být schopni je používat v dalších navazujících teoretických popisech jazyka (normativní mluvnice, vývoj jazyka atd.).

Osnova

Osnova kursu:- historie fonetického bádání- fyziologický a akustický aspekt tvoření řeči- vysvětlení klíčových pojmů (např. fonetika a fonologie, vokalický trojúhelník, asimilace, slabika, přízvuk, intonace atd.)- hláskové kombinace a jejich důsledky- klasifikace a popis jednotlivých italských hlásek- přízvuk v italštině- raddoppiamento sintattico- charakteristické rysy hlavních italských nářečí z fonetického hlediska.Při klasifikaci italských hlásek a jejich popisu je často využíváno srovnání nejen s dalšími románskými jazyky, ale i s češtinou, angličtinou a němčinou.

Literatura

PAČESOVÁ, Jaroslava. Úvod do fonetiky románských jazyků. Vyd. 2. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1987. 280 s. infoPAČESOVÁ, Jaroslava. Fonetika italštiny. Brno: [Filozofická fakulta Masarykovy univerzity], 1992. infoNáhradní obsah: HAMPLOVÁ, Sylva. Mluvnice italštiny, Praha: LEDA, 2004

Garant

Mgr. Kateřina Garajová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Kateřina Garajová, Ph.D.