Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Proseminář IM I (IM002)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu IM002 - Proseminář IM I, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Obsahem tohoto kurzu je především získání praktických kompetencí v oblasti psaní akademických textů. Studenti budou uvedeni do problematiky psaní, editace a kritiky textů v souhlasu s nároky, normami a požadavky akademického prostředí. Součástí výuky bude práce s prameny a literaturou a seznámení s možnými metodologickými přístupy k nim. Důležitou součástí kurzu je četba čtyř povinných textů za semestr.

Osnova

1. Cíl prosemináře – organizace semestru – zadání všech klíčových textů.2. Od tématu ke zdrojům a zpět (předmět – metoda – cíl výzkumu).3. Rozprava – Benjamin: Umělecké dílo ve věku... (resumé).4. Ad fontes – co jsou relevantní zdroje - proč Wikipedie nestačí5. Průvodce po zdrojích (knihovny, e-zdroje atd.).6. Rozprava – Eco: Poetika otevřeného um. díla (resumé).7. Co s přečteným textem? Práce s informacemi – od vědění k myšlení a zpět.8. Ekonomie studentova času – jak si ulehčit práci.9. Rozprava – Manovich: The Language of New Media (resumé).10. Diskuze nad tématy prací.11. Diskuze nad anotacemi a literaturou (PP).12. Rozprava – Lister: Introduction into New Media (resumé).

Literatura

doporučená literaturaŠANDEROVÁ, Jadwiga a Alena MILTOVÁ. Jak číst a psát odborný text ve společenských vědách :několik zásad pro začátečníky. Vyd. 1. Praha: Sociologické nakladatelství, 2005. 209 s. ISBN 80-86429-40-7. infoECO, Umberto a Ivan SEIDL. Jak napsat diplomovou práci. Olomouc: Votobia, 1997. 271 s. ISBN 80-7198-173-7. info

Požadavky

Tento předmět nevyžaduje žádné předpoklady.

Garant

doc. Mgr. Jana Horáková, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Martin Flašar, Ph.D.