Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět AV seminář: Umění nových médií I (IM047)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu IM047 - AV seminář: Umění nových médií I, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Seminář seznámí posluchače s významnými nebo charakteristickými díly umění nových médií. V prvním semestru tohoto dvousemestrálního kurzu se zaměříme především na tvorbu zpětně chápanou jako předchůdci umění nových médií s důrazem na umění 20. století.

Osnova

Podzimní semestrTéma: Archeologie nových médií: koncept člověk-stroj v 1. polovině 20.století.Metropolis (F. Lang, 1927), Modern Times (Ch. Chaplin, 1936), Muž s kinoaparátem (D. Vertov, 1929)Téma: Předchůdci umění nových médií, umělecká avantgarda a experimentální film v 60´Futuristé a zvuk – Marinettiho zvukové koláže, The Last Machine (dokument o počátcích filmu), Experimentální film: DADA cinema, Fluxus Films,Téma: John Cage: Imaginary Landscapes, HPSCHDTéma: Počátky videoartu: Nam June Paik: Lessons from the VideoMasterWolf Vostell, Bill Viola:THE EYE OF THE HEART, BBC Portrait.Woody Vasulka: Virtuální houbaření. Iluminace, 2006 DVDMilan Adamčiak: Muzikológ a tvorca: Opak je pravdou, Dokumentárny film, 2008Téma: Fenomén ExpoEdgard Varèse - Le Corbusier - Iannis Xenakis: Poème électronique (Expo, 1958). Legendární multimediální instalace v pavilonu Philips. Laterna Magika (Expo 1958, dokument), Kinoautomat (R. Činčera, DVD).Téma: Média a performance. MultimédiaR.Rauschenberg: 9 Evenings: Theatre & Engineering, 1966Iannis Xenakis: Electronic musicZdeněk Pešánek - Svetlo Proniká Tmou, 1930KarlHeinz Stockhausen: Helicopter String QuartetTéma: ČS videoart. Video a intermédiáTéma: Aktuální videotvorba

Literatura

doporučená literaturaRusnáková, Katarína: V toku pohyblivých obrazov. VŠVU, Bratislava 2005Tribe Mark-Reena, Jana: New Media art, Taschen 2009Artists as inventors - inventors as artists. Edited by Dieter Daniels - Barbara U. Schmidt. Ostfildern: Hatje Cantz, 2008. 237 s. ISBN 978-3-7757-2153-0. info

Požadavky

Studenti budou schopni : Formulovat názory na významná díla mediálního umění; Rozpoznat vlivy, které na zformulování této um. oblasti působily; Interpretovat vybraná mediální díla; Analyzovat díla mediálních umělců s ohledem na jejich místo v rámci mediálního umění a celkovou tvorbu autora; Zhodnotit přínos klíčových děl z historie vztahu umění-technika pro vývoj mediálního umění.

Garant

doc. Mgr. Jana Horáková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Martina Ivičič