Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Interaktivní umění a postmoderní doba (IM100)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu IM100 - Interaktivní umění a postmoderní doba, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Konceptualizace, virtualizace, interakce, intermedializace a multimedializace jako důležité principy soudobého umění. Dílo otevřené v čase a prostoru a interpretace otevřená v kontextu. Komplementárnost estetické konfigurace znaků díla a jeho mnohovýznamovosti. Sémantická nejednoznačnost a interakce jako poetické principy. Interaktivní umělecká forma bez stabilních center a bodů konvergence a její vliv na esteticko-uměleckou komunikaci. Interaktivní umění jako možný nástroj artikulace plurality postmoderního věku.

Osnova

1. Komplementárnost symbolických forem v reflexi světa.2. Filozoficko-estetické východiska uměleckých intermedií a multimedií.3. Konceptualizace umělecké tvorby ve 20. století.4. Virtualizace a derealizace lidské skutečnosti.5. Postmoderní doba a elektronické a mediální světy.6. Komplementárnost estetické konfigurace znaků díla a jeho mnohovýznamovosti.7. Koncept otevřeného uměleckého díla.8. Sémantická nejednoznačnost a interakce jako poetické principy.9. Interaktivní umělecká forma bez stabilních center a bodů konvergence a její vliv na esteticko-uměleckou komunikaci.10. Interaktivní umění jako možný nástroj artikulace plurality postmoderního věku.

Literatura

Ostertag, Bob: Creative Life: Music, Politics, People and Machines. Urbana/Chicago, 2009.Eco, Umberto: The Open Work. Cambridge/Massachusetts, 1989.Cseres, Jozef: Hudobné simulakrá. Bratislava, 2001.Rosenboom, David: Collapsing Distinctions: Interacting within Fields of Intelligence on Interstellar Scales and Parallel Musical Models. Santa Clarita, 2003.Ritter, Don: The E Decision. 2010.Collins, Nicolas: Handmade Electronic Music: The Art of Hardware Hacking. New York, 2009.Ryan, Mary-Laure: Narrative as Virtual Reality: Immersion and Interactivity in Literature and Electronic Media. Baltimore, 2003.Virilio, Paul: Informatická bomba. Červený Kostelec, 2004.Welsch, Wolfgang: Umelé rajské záhrady? Skúmanie sveta elektronických médií a iných svetov. Bratislava, 1995.

Garant

doc. Mgr. Jana Horáková, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Jozef Cseres, PhD.