Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Novodobé interpretační přístupy k uměleckému dílu I (IM114)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu IM114 - Novodobé interpretační přístupy k uměleckému dílu I, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Absolvent kurzu bude schopen zorientovat se v spleti rozmanitých interpretačních přístupů a výkladů uměleckých, zejména výtvarných děl. Na základě práce s konkrétními texty získá metodologickou výbavu pro vlastní erudovanou a kontextovou interpretaci uměleckého díla.

Osnova

1. Historický nástin paradigmat v umělecké reprezentaci a jejich vliv na interpretační strategie.2. Pluralita interpretačních přístupů k uměleckým dílům.3. Meze interpretace.4. Střet kunsthistorie s estetikou v interpretaci sousoší Láokoón.5. Perspektiva jako symbolická forma.6. Velázquezova hra s divákem před obrazem Las Meninas.7. Manetovi malířské anomálie jako předzvěst modernismu.8. Interpretace Picassovi Guerniky.9. Magrittova Zrada obrazů.10. Konceptualismus Velkého skla a Étant Donné Marcela Duchampa.

Garant

doc. Mgr. Jana Horáková, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Jozef Cseres, PhD.