Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Proseminář IM I (IMK002)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu IMK002 - Proseminář IM I, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Obsahem tohoto kurzu je především získání praktických kompetencí v oblasti psaní akademických textů. Studenti budou uvedeni do problematiky psaní, editace a kritiky textů v souhlasu s nároky, normami a požadavky akademického prostředí. Součástí výuky bude práce s prameny a literaturou a seznámení s možnými metodologickými přístupy k nim.

Osnova

Proseminář bude strukturován ve dvou částech:1. První bude vždy věnována diskusi nad vybranými texty (Benjamin – Umělecké dílo ve věku své technické reprodukovatelnosti, Eco – Poetika otevřeného díla a Manovich – What are/not New Media?.2. Předmětem druhé části hodiny bude cvičení ze základních akademických kompetencí v těchto kruzích: úvod do problematiky studia interaktivních médií - Média, intermédia, multimédia - Nová média - Přehodnocení tradice - Nové pojmy pro tradiční formy uměleckého vyjádření? Základní předpoklady akademické práce. Zdroje informací - prameny, literatura. Kritika informačních zdrojů - Internet jako zdroj informací? Funkce knihoven ve 21. století. - Originalita myšlení versus plagiát. - Základní principy práce s literaturou a prameny - citace, odkazy, poznámkový aparát - Struktura vědecké práce a její formální náležitosti.

Literatura

ECO, Umberto a Ivan SEIDL. Jak napsat diplomovou práci. Olomouc: Votobia, 1997. 271 s. ISBN 80-7198-173-7. infoŠANDEROVÁ, Jadwiga a Alena MILTOVÁ. Jak číst a psát odborný text ve společenských vědách :několik zásad pro začátečníky. Vyd. 1. Praha: Sociologické nakladatelství, 2005. 209 s. ISBN 8086429407. info

Požadavky

Tento předmět nevyžaduje žádné předpoklady.

Garant

doc. Mgr. Jana Horáková, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Martin Flašar, Ph.D.