Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět AV seminář - umění nových médií II (IMK48)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu IMK48 - AV seminář - umění nových médií II, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Náplní seminářů jsou primárně videoprojekce, které seznámí posluchače s výraznými díly umění nových médií. V jarním semestru seminář mapuje historii robotic art, digitální umění od ´90 po současnost. Cílem je rozšíření povědomí o umělecké tvorbě využívající ICT v jejím širším kulturním kontextu.

Osnova

VLIVY VĚDY NA UMĚNÍ I.: UMĚNÍ A KYBERNETIKAGordon Pask: Musicolour 1953Jean Tinguely: Méta-Harmonie II, 1979, Méta-MaticsRoy Ascott_GesamtdatenwerkRobotic ArtNicolas Schöeffer: CYSP IEdward Ihnatowicz : SensterKen Rinaldo:AutopoiesisKnowbotic research a Survival Research LaboratoryStelarc Psycho Cyber. DVD 57 min90´ - DIGITÁLNÍ REVOLUCE: UMĚNÍ "BORN DIGITAL"STRATEGIE:KOLABORACE A PARTICIPACEAPROPRIACE A OPEN SOURCEINTERVENCE/ ZÁSAHYONLINE RE-ENACTMENTSTELEPREZENCE A DOHLEDbrowser art, generative art, glitch art...(Mark Amerika, Ben Benjamin, Olia Lialina, Mark Napier, Ken Goldberg, Peter Weibel, 01´s Eva a Franco Mattes, Futurefarmers...)ESTETIKA CHYBY:DVD: Bowed Piano Ensemble,Steven Scott:Zvuková skulptura/audio- performanceOD FUTURIZMU KE GLITCHiDVD: Christian Marclay: Record PlayerJohn Oswald- plunderfónieDJ SPOOKY, Pan Sonic, Aphex TwinVR jako sen a jako technologieMYRON KRUEGER: RESPONSIVE ENVIRONMENTS 1977Osmose, Legible City, CAVE® - A Virtual Reality Theater 1993.VLIVY VĚDY NA UMĚNÍ II.: ARTIFICIAL LIFE – VĚDECKÁ DISCIPLINA A DIGITÁLNÍ UMĚNÍE.Driessens/Verstappen: Image Cultivating Machine,Sommerer-Mignonneau: A-VOLVEKarl SIMSW.LATHAMSILVER

Literatura

TRIBE, Mark a Jana REENA. New media art. Edited by Uta Grosenick. Köln: Taschen, 2006. 95 s. ISBN 3-8228-3041-0. info

Požadavky

Studenti budou schopni: Formulovat názory na významná díla mediálního umění; Rozpoznat vlivy, které na zformulování této um. oblasti působily; Interpretovat vybraná mediální díla; Analyzovat díla mediálních umělců s ohledem na jejich místo v rámci mediálního umění a celkovou tvorbu autora; Zhodnotit přínos klíčových děl z historie vztahu umění-technika pro vývoj mediálního umění.

Garant

doc. Mgr. Jana Horáková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Martina Ivičič