Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Estetické teorie multimédií II (IMK86)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu IMK86 - Estetické teorie multimédií II, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Kurz představuje úvod do problematiky multimédií v širším kontextu mediálních a uměleckých manifestů i jejich konkrétních aplikací. Ačkoliv se multimédia jeví jako problém krystalizující v oblasti digitálních médií v 80. letech 20. století, v širším „archeologickém“ pohledu lze jejich základní principy odhalovat a spatřovat v umělecko-teoretických přístupech kombinujících různé sféry umění již od 19. století. Účast v kurzu je podmíněna aktivní četbou studijních textů.

Osnova

Interakce mezi sférami vnímání – zvuk a obraz - Od zobrazovací funkce hudby po znějící obraz. Synestesie - Hudba pro oči - Formy vizualizace hudby. Der Blaue Reiter. Bauhaus. Zvuk, obraz, pohyb – hledání souvislostí mezi zvukem a pohybem. Prostor jako médium. Filmová hudba na plátně i před ním - Časoprostorový exkurz do světa před a za promítacím plátnem. Rozhlasové utopie a heterotopie - Rozhlas po drátě, internetové rádio – historické opakování schématu? Přirozený svět jako videoklip? - Mobilita (re)produkce hudby jako podmínka zrodu videoklipu.

Literatura

Elektroakustická hudba a vybrané koncepty radioartu :problematika vymezování tvůrčích pozic v prostředí akustických umění z pohledu domácí scény radioartu. Edited by Michal Rataj. 1. vyd. V Praze: Kant - Karel Kerlický pro AMU, 2007. 160 s. ISBN 978-80-86970-31-8. infoMusic, sound and multimedia :from the live to the virtual. Edited by Jamie Sexton. Edinburgh: Edinburgh University Press, 2007. xi, 204 s. ISBN 978-0-7486-2534-5. infoMultimedia :from Wagner to virtual reality. Edited by William Gibson - Randall Packer - Ken Jordan. New York: W.W. Norton, 2002. xxxviii, 4. ISBN 0-393-04979-5. info

Garant

doc. Mgr. Jana Horáková, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Martin Flašar, Ph.D.