Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Japonské dějiny : celkový přehled (JAP114)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu JAP114 - Japonské dějiny : celkový přehled, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Kurz poskytuje všeobecný úvod do problematiky japonských dějin, od nejstarších dob po 1. polovinuu 20. století. Podává všeobecný přehled o obecných, hospodářských, sociálních a kulturních dějinách. Student získá přehled o jednotlivých historických obdobích japonských dějin, důležitých událostech a osobnostech.Student je po absolvování kurzu schopenurčit jednotlivá období japonských dějin;zařadit důležité osobnosti, události a dějinné procesy do celkového kontextu dějin Japonska;shrnout význam historických fenoménů v kontextu dějin Japonska;zhodnotit význam důležitých osobností, událostí a dějinných procesů v kontextu dějin Japonska.

Osnova

1. Úvod;2. prehistorické Japonsko, období džómon;3. Jajoi a kofun;4. Asuka, Nara;5. Heian - první polovina;6. Heian - druhá polovina, Kamakurský šótunát;7. období muromači;8. období Sengogku;9. šógunát Edo;10. krize edoského šógunátu;11. éra Meidži a vývoj vedoucí k válce v Pacifiku;

Literatura

Mason, R. H. P; Caiger, J. G. Dějiny Japonska. Praha : Fighters Publications, 2007.Dějiny Japonska. Edited by Edwin O. Reischauer - Albert M. Craig. Vyd. 2., dopl. Praha: Lidové noviny, 2006. 476 s. ISBN 8071068438. info

Požadavky

JAP103 Úvod do japanistiky Ideálne, aj keď nie prerekvizita, je absolvovanie Úvodu do japanistiky.Ideálne je tiež, ak si študent zapíše predmet Japonská literatúra až v nadväznosti na absolvovanie kurzu Japonské dejiny.

Garant

prof. RNDr. Václav Blažek, CSc.

Vyučující

Mgr. Ivan Rumánek, Ph.D.