Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Samuraj, gejša, gangster. Japonská kultura ve filmu (JAP218)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu JAP218 - Samuraj, gejša, gangster. Japonská kultura ve filmu, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem kurzu je seznámit posluchače s obrazem japonské kultury a společnosti ve vybraných filmových dílech. Kurz je zaměřen na rozbor představ o japonské společnosti a kultuře, které lze nalézt v populární kultuře, zejména ve filmech japonské i zahraniční produkce. Studenti během kurzu zhlédnou vybrané snímky, které budou podrobeny analýze z hlediska „specifik“ japonské kultury, představovaných často jako konstitutivní prvky japonské národní identity či jako prvky typické pro japonskou společnost a její kulturu. Cílem kurzu je také poukázat na souvislosti mezi mediální (re)prezentací japonské kultury a společenskými a historickými okolnostmi, za nichž tyto mediální reprezentace vznikají. Dalším cílem je poukázat na souvislost mezi zobrazováním japonské kultury v médiích a obecně rozšířenými představami o tom, co je či co má představovat "japonská kultura". Náplní seminářů jsou kromě sledování vybraných filmových děl také úvodní přednášky k jednotlivým filmům a následné diskuze nad jejich obsahem.Student je po absolvování kurzu schopendefinovat stereotypní obrazy japonské společnosti a kultury ve vybraných filmových dílech;zařadit tyto stereotypní obrazy do širších společenských a kulturně-historických souvislostí;interpretovat kriticky procesy, které přispívají k formování stereotypních obrazů japonské společnosti a kultury prostřednictvím médií;analyzovat hlavní témata, která tvoří obraz japonské kultury a společnosti ve vybraných filmových dílech;formulovat kritický postoj k stereotypním obrazům japonské kultury a společnosti v populární kultuře.

Osnova

0. Úvodní informace ke kurzu;2. - 11. Projekce vybraných hraných a dokumentárních snímků, úvodní přednášky, diskuze;12. Závěrečná diskuze, shrnutí.

Literatura

Japanese cinema :texts and contexts. Edited by Alastair Phillips - Julian Stringer. 1st publ. London: Routledge, 2007. xviii, 363. ISBN 978-0-415-32848-7. infoSTANDISH, Isolde. A new history of Japanese cinema :a century of narrative film. New York: Continuum, 2006. 414 s. ISBN 0-8264-1790-6. info

Garant

prof. RNDr. Václav Blažek, CSc.

Vyučující

Mgr. Barbora MejzlíkováMgr. Zuzana Kubovčáková, M.A., Ph.D.Mgr. Jiří Matela, M.A.Mgr. Marek MikešMgr. Zuzana RozwalkaMgr. Ivan Rumánek, Ph.D.