Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybrané kapitoly z japonského jazyka (JAP220)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu JAP220 - Vybrané kapitoly z japonského jazyka, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Student je po absolvování kurzu schopenpopsat vybrané jevy japonského jazyka;vysvětlit vybrané jazykové jevy japonštiny s ohledem na synchronní i diachronní hlediska;aplikovat své dosavadní praktické jazykové znalosti při metajazykovém náhledu na moderní japonštinu;charakterizovat japonskou lingvistiku a některá specifika japonského jazyka;formulovat základní myšlenky o vztahu systému jazyka a kultury;posoudit míru aplikovatelnosti obecných lingvistických teorií při popisu japonského jazyka.

Osnova

1. Úvod2. Kokugogaku vs. Nihongogaku vs. Nihongo gengogaku3. Nihon vs. Nippon (čtení znaků vs. čtení slov)4. Tabulka 50 zvuků (fonologický vývoj japonštiny)5. Problematika podmětu v japonštině (typologická klasifikace japonštiny)6. Četba a interpretace lingvistických textů k otázce podmětu (I)7. Četba a interpretace lingvistických textů k otázce podmětu (II)8. Četba a interpretace lingvistických textů k otázce podmětu (III)9. Problematika konceptu čindžucu (predikace, modalita a podstata věty v japonštině)10. Četba a interpretace lingvistických textů k otázce čindžucu (I)11. Četba a interpretace lingvistických textů k otázce čindžucu (II)12. Tako vs. ika (úvod do japonské dialektologie)

Literatura

doporučená literaturaSEIDŽI, Koike. Úvod do gramatiky moderní japonštiny. V Tribunu EU vyd. 1. Brno: Tribun EU, 2010. 237 s., [2. ISBN 9788073990503. infoO podstatě japonského jazyka. Edited by Minoru Watanabe, Translated by Zdenka Švarcová. 1. vyd. Praha: Karolinum, 2000. 228 s. ISBN 80-246-0058-7. infoneurčenoGendai nihongo tankyūhō. Koike, S. Tokyo, Asakura shoten, 2001Nihongogaku kīwādo jiten. Koike, S. a kol. Tokyo, Asakura shoten, 1997Nihongo wa donna gengo ka. Koike, S. Tokyo, Chikuma shinsho, 1994

Požadavky

JAP110a Japonské písmo II.- výklad && JAP111a Japonský jazyk II. - výklad && JAP201a Japonský jazyk III. - výklad

Garant

prof. RNDr. Václav Blažek, CSc.

Vyučující

Mgr. Jiří Matela, M.A.