Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Náboženství a nacionalismus v moderním Japonsku (JAP221)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu JAP221 - Náboženství a nacionalismus v moderním Japonsku, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem kurzu je uvést posluchače do problematiky koncepcí nacionalismu, etnicity a náboženství a jejich vzájemných vztahů. Teoretické přístupy k problematice náboženství a nacionalismu jsou poté aplikovány na příklady z dějin moderního Japonska.• Po úspěšném absolvování kurzu bude student schopen prokázat znalost vybraných základních teoretických koncepcí nacionalismu; zařadit vybrané autory, jejich díla a teoretické koncepce nacionalismu a náboženství do vzájemných souvislostí; interpretovat charakteristické rysy vybraných teoretických koncepcí vztahu náboženství a nacionalismu; aplikovat vybrané teorie vztahu náboženství a nacionalismu na případy z dějin moderního Japonska.

Osnova

0) Úvodní informace ke kurzu • 1) Koncepce nacionalismu v sociálních vědách I. Vznik a vývoj koncepcí národa a nacionalismu, primordialistické a instrumentalistické (modernistické) pojetí národa a etnicity. Teorie Ernesta Gellnera, Benedicta Andersona a Anthonyho Smithe. • 2) Koncepce nacionalismu v sociálních vědách II. Vznik a vývoj koncepcí národa a nacionalismu, primordialistické a instrumentalistické (modernistické) pojetí národa a etnicity. Teorie Adriana Hastingse a Erica Hobsbawma. • 3) Náboženství a nacionalismus I. Koncepce náboženství a nacionalismu jako součást koloniálního diskursu? Přenositelnost obou koncepcí mimo prostředí „západní“ kultury. • 4) Náboženství a nacionalismus II. Náboženství, nacionalismus a ideologie. Koncepce Marka Juergensmeyera a Petera van der Veera. • 5) Náboženství a nacionalismus II.: Nacionalismus jako implicitní náboženství? Nacionalismus a koncepce „implicitních náboženství“. • 6) Problematika etnogeneze na japonských ostrovech, obraz světa v japonském pohledu Formování japonského etnika z perspektivy současné antropologie. Proměny obrazu světa v dějinách Japonska. • 7) Státní šintó a koncepce japonského národa do roku 1945 Vznik a vývoj koncepce tzv. státního šintó do roku 1945, šintó jako nenáboženská národní ideologie. Nacionalismus v Japonsku a buddhismus. • 8) Náboženství a politika a v poválečném Japonsku I. Je „státní šintó“ skutečně minulostí? Náboženská a politická sféra v současném Japonsku. • 9) Koncepce nihondžinron a kulturní nacionalismus v Japonsku Problematika „teorií o Japoncích“ a „japonskosti“ – historický vývoj a „dekonstrukce“. Konkrétní příklad teorie nihondžinron: Isaiah Ben Dasan a japonské náboženství nihonkjó. • 10) Náboženství a politika a v poválečném Japonsku II. Případ svatyně Jasukuni Historické kořeny a současnost kauzy svatyně Jasukuni. • 11) Závěrečná diskuse, shrnutí kurzu.

Literatura

ANDERSON, Benedict R. O'G. Představy společenství :úvahy o původu a šíření nacionalismu. Edited by Martin Procházka, Translated by Petr Fantys - Miloslav Uličný. 1. české vyd. Praha: Karolinum, 2008. 274 s. ISBN 978-80-246-1490-8. infoGELLNER, Arnošt. Národy a nacionalismus. Translated by Jiří Markus. 2. vyd. Praha: Josef Hříbal, 1993. 158 s. ISBN 80-901381-1-X. infoHARDACRE, Helen. Shintō and the state, 1868-1988. Princeton, N.J.: Princeton University Press, 1989. xvi, 203 s. ISBN 0-691-02052-3. info

Garant

prof. RNDr. Václav Blažek, CSc.

Vyučující

Mgr. Zuzana Kubovčáková, M.A., Ph.D.Mgr. Barbora Mejzlíková