Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Obchodní japonština I (JAP341)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu JAP341 - Obchodní japonština I, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit studenty s japonštinou užívanou ve firemním prostředí a se základy každodenní komunikace v japonské firmě. Předmět se zaměřuje na terminologii vztahující se k chodu japonské firmy a též na rozvíjení komunikačních dovedností, které jsou důležité pro práci v japonské firmě. Studenti se v průběhu předmětu teoreticky seznamují s fungováním japonských firem a též s nezbytnou etikou, která je základem obchodních vztahů. Předmět je koncipován jako jazykový a zároveň jako sociolingvistický.Výuka kurzu bude probíhat blokově.

Osnova

1. Úvod do hodiny, základní slovní zásoba a fráze I.Představení se,pozdrav, úklony, výměna vizitek,organizační struktura, pozdravy2. Základní slovní zásoba a fráze III.Telefonování,výrazy a fráze používané ve firmě,výrazy používané vůči zákazníkům,výměna vizitek,etika (nevhodné chování),fráze3. Návštěva obchodního partnera ve firměPřijímání návštěvy,reakce na dotazy,telefonování,přijímání telefonního hovoru,vyřízení a zapsání vzkazu4. TelefonováníVolání ven z firmy,zanechání vzkazu,domluvení schůzky,příkazy,jak se vyhnout nedorozumění,určení priorit5. ReportováníPrůběžné reportování práce,řešení nedostatku času pro dokončení práce,technika reportování6. Vztahy na pracovišti S kolegy po práciVečírek s obchodním partnerem

Literatura

Yoneda, R.; Fujii, K.; Shigeno, M. et al. Shodan no tame nihongo (We Mean Business: Japanese for Business People). Tokyo: 3A Corporation, 1996.Doi, M.; Kabasawa, Y.; Murayama, K. et al. Talking Business in Japanese. Tokyo, 1997.Horiuchi M.; Ashitaka Ch. Nihon de bijinesu: Nihongo hyougen to bijinesu mana.Tokyo: Senmonkyouiku shuppan, 2005.JETRO Business Japanese: KACHO - Managers in Corporate Japan. Tokyo, 1997.JETRO Business Japanese: KACHO - Managers in Corporate Japan. Tokyo: WEIS, 1997.GOLDMAN, A. Doing Business with the Japanese: A Guide to Successful Communication, Management, and Diplomacy. Albany: State University of New York Press, 1994.Segawa Y.; Kamiya S.; Kitamura S.: Hito wo ugokasu!Jissen bijinesu Nihongokaiwa. Tokyo: 3A Corporation, 2008.Yoneda, R.; Fujii, K.; Shigeno, M. et al. Bijinesu no tame nihongo (Getting Down to Business: Japanese for Business People). Tokyo, 1998.Yana, A.; Ooki, R.; Komatsu, Y.: Nihongo E-mail no kakikata. Tokyo: Japan Times, 2005.

Požadavky

JAP215a Japonský jazyk IV. - výklad && JAP215b Japonský jazyk IV. - cvičení

Garant

prof. RNDr. Václav Blažek, CSc.

Vyučující

Bc. Jana Švubová