Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Japonské písmo I. (JAPX101)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu JAPX101 - Japonské písmo I., Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem kurzu je poskytnout studentům znalost základů japonského písma. Není vyžadována předchozí znalost japonštiny. Program kurzu zahrnuje výuku a procvičování slabičných abeced hiragany a katakany a také několika desítek základních znaků kandži. Po úspěšném absolvování kurzu bude student schopen číst a psát jednoduché texty v japonštině.Student je po absolvování kurzu schopenurčit všechny znaky japonských abeced hiragany a katakany a přibližně padesát základních znaků kandži;vysvětlit zásady zápisu, transkripce a způsobu čtení naučených znaků;aplikovat znalost znaků při zápisu, čtení a transkripci jednoduchých japonských slov a vět;zkontrolovat správnost transkripce japonských slov;vytvořit na základě naučených znaků jednoduchý text;zdůvodnit použití naučených znaků při zápisu jednoduchého textu.

Osnova

0. Úvodní informace ke kurzu;1. Úvod do japonského písma, zásady zápisu znaků, hiragana: a-ko;2. Cvičení písma, čtení a transkripce, hiragana: sa-to;3. Cvičení písma, čtení a transkripce, hiragana: na-ho;4. Cvičení písma, čtení a transkripce, hiragana: ma-ro;5. Cvičení písma, čtení a transkripce, znělé a zdvojené souhlásky, hiragana: wa-n;6. Spřežky, dlouhé samohlásky, procvičování hiragany, opakování;7. Cvičení písma, čtení a transkripce, katakana: a-ko; vybrané znaky kandži;8. Cvičení písma, čtení a transkripce, katakana: sa-to; vybrané znaky kandži;9. Cvičení písma, čtení a transkripce, katakana: na-ho; vybrané znaky kandži;10. Cvičení písma, čtení a transkripce, katakana: ma-n; vybrané znaky kandži;11. Zásady japonské ho přepisu cizích slov, opakování katakany, vybrané znaky kandži;12. Opakování učiva, cvičení.

Literatura

Henshall, Kenneth G., Tetsuo Takagaki: A Guide to Learning Hiragana and Katakana. Tokyo: Charles E. Tuttle, 1990.Nymburská, Dita - Vostrá, Denisa - Sawatari, Mami: Japonština. LEDA 2007.Eri Banno, Yutaka Ohno (eds.): Genki 1: An Integrated Course in Elementary Japanese 1. Tokyo: Japan Times, 1999.Chieko Kano, Yuri Shimizu (eds.): Basic Kanji Book. Tokyo: Bonjinsha, 1989.

Požadavky

Není vyžadována předchozí znalost japonštiny.Předmět je třeba registrovat současně s kurzem JAP126 Japonský jazyk I.Předmět je určen studentům mimo obor japanistika.

Garant

prof. RNDr. Václav Blažek, CSc.

Vyučující

Mgr. Marek Mikeš