Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Proseminář z klasické archeologie (KLBcA03)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KLBcA03 - Proseminář z klasické archeologie, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Látka probíraná v prosemináři navazuje na přednášku Úvod do studia klas. archeologie, na praktických příkladech vysvětluje teoretické zásady klas. archeologické práce. Studenti se seznámí s hlavními etapami vývoje antického umění. Jejich charakteristika bude podána na základních dokladech dochovaných uměleckých památek z oblasti architektury, sochařství a malířství a ikonografie umění. Na konci kursu bude student schopen zvládnout tyto znalosti.

Osnova

Hl V semináři se doplňují a prakticky procvičují odborné informace z přednášky Úvod do studia KL -metodologie, pomocné disciplíny, základní literatura, přehled odborných časopisů a souborných publikací antických památek. Dále pak navazuje vysvětlení typologie váz, architektury, topografie starověkého Řecka a řeckého světa. Procvičuje se rozbor památek a definují se hlavní kritéria jednotlivých vývojových období řeckého a římského umění, typologie jednotlivých druhů antického umění.

Literatura

povinná literaturaBOUZEK, J. a I. ONDŘEJOVÁ. Úvod do klasické archeologie. Praha, 1985. infoHÖLSCHER, Tonio. Klassische Archäologie. Grundwissen. Darmstadt: Philipp von Zabern, 2005.doporučená literaturaPELIKÁN, Oldřich. Dějiny antického umění. 1. vyd. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1971. 143 s. infoPIJOAN, José. Historia del arte, tomo 2 (Orig.) : Dějiny umění. [Sv.]Ş2 [Odeon, 1977] : Dějiny umění. [Sv.]Ş2 [Odeon, 1982]. infoSTRONG, Donald E. Antické umění. Praha: Artia, 1970. info

Garant

doc. PhDr. Eliška Kazdová, CSc.

Vyučující

Mgr. Dagmar Vachůtová, Ph.D.doc. PhDr. Eliška Kazdová, CSc.