Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Seminář z klasické archeologie k řeckému umění I (KLBcA17)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KLBcA17 - Seminář z klasické archeologie k řeckému umění I, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmětem semináře je procvičování a analýza témat od počátků řeckého umění cca do r. 480/470 př. n. l. probíraných v přednášce Řecké umění I. Důraz je kladen na doklady, typy a školy rané řecké plastiky v geometrickém, orientalizujícím, daidalském a archaickém umění. Současně se probírají originální písemné prameny k řeckému výtvarnému umění a kulturnímu pozadí jednotlivých oblastí (Pausanias a Hérodotos). Na konci kursu by studenti měli znát vývoj raných fází vývoje řeckého umění, dochovaný archeologický materiál a současný stav bádání v oboru.

Osnova

Předmětem semináře je procvičování a analýza témat od počátků řeckého umění cca do r. 480/470 př. n. l. probíraných v přednášce Řecké umění I. Důraz je kladen na doklady, typy a školy rané řecké plastiky v geometrickém, orientalizujícím, daidalském a archaickém umění. Současně se probírají originální písemné prameny k řeckému výtvarnému umění a kulturnímu pozadí jednotlivých oblastí (Pausanias a Hérodotos).

Literatura

DEMARGNE, P. Die Geburt der griechischen Kunst. München, 1965. infoBOARDMAN, J. Řecké umění. Praha, 1973. infoBOARDMAN, J. Athenian Black-Figure Vases. 1974. infoReclams Geschichte der antiken Kunst. Edited by John Boardman. Stuttgart: Philipp Reclam jun., 1997. 411 s., [2. ISBN 3-15-010432-7. infoBOARDMAN, J. La sculpture grecque archaique. Paris, 1994. infoBOARDMAN, John. Early Greek vase painting :11th-6th centuries BC : a handbook. London: Thames and Hudson, 1998. 287 s. ISBN 0-500-20309-1. info

Požadavky

Participation in the course Greek art I

Garant

doc. PhDr. Eliška Kazdová, CSc.

Vyučující

Mgr. Věra Klontza, Ph.D.