Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Terénní výzkumy v klasické a římsko-provinciální archeologii (dějiny, teorie, praxe) (KLBcB53)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KLBcB53 - Terénní výzkumy v klasické a římsko-provinciální archeologii (dějiny, teorie, praxe), Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Přednáška je úvodem do dějin archeologických výzkumů v oblastech klasických kultur ve Středomoří a na území římských provincií. Seznamuje posluchače s nejdůležitějšími archeologickými výzkumy antických lokalit. Podává přehledn vývoje metodologie terénního výzkumu v klasické a římsko-provinciální archeologii a posluchačům poskytne základní průpravu pro účast na terénních výzkumech oboru. Důraz je též kladen na poznání základů archeologické dokumentace resp. na osvojení schopnosti orientace v primárních odborných publikacích, podávajících výstupy z terénních výzkumů.

Osnova

Dějiny archeologických výzkumů na území antických kultur.Metodologie terénních výzkumů v klasické a římsko-provinciální archeologii.Pratkické a technické znalosti, potřebné k účasti na terénním výzkumu.

Literatura

FISCHER, Thomas. Die römischen Provinzen. Eine Einführung in ihre Archäologie. Stuttgart, 2001. infoBOUZEK, J. a I. ONDŘEJOVÁ. Úvod do klasické archeologie. Praha, 1985. infoBOUZEK, Jan. Objevy ve Středomoří. Vyd. 1. Praha: Odeon, 1979. 174 s., ob. infoBOUZEK, Jan. Dějiny archeologie. 1. vyd. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1976. 215 s. info

Garant

doc. PhDr. Eliška Kazdová, CSc.

Vyučující

Mgr. Balázs Komoróczy, Ph.D.prof. PhDr. Zdeněk Měřínský, CSc.