Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Latinský jazyk pro neoborové studenty IV (KRBcA10)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRBcA10 - Latinský jazyk pro neoborové studenty IV, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Seminář je koncipován pro studenty staré řečtiny, jimž poskytuje praktickou možnost práce se souvislým latinským textem. Studenti si upevní již nabytou znalost základní latinské mluvnice. Na vybraných ukázkách z originálních latinských textů si studenti dále procvičí gramatickou analýzu textů a především jejich správný překlad.

Osnova

Úvod do samostatné práce s textem: četba a rozbor vybraných latinských pramenů k dějinám náboženství, kultu či každodennosti. Součástí četby je gramatický rozbor textu a kulturně-historický komentář:Četba a překlad ukázek z klasické latiny (Caesar, Livius, Ovidius)Četba a překlad ukázek z poklasické latiny (Tacitus)Křesťanská latina (Bible)Četba a překlad ukázek ze středověké latiny (Isidor ze Sevilly, Caesarius z Heisterbachu)

Literatura

BARTONĚK, Antonín. Latina pro posluchače filozofické fakulty [Bartoněk, 1965]. [Praha]: Státní pedagogické nakladatelství, 1965. infoJIRÁNI, Otakar, Bohumil RYBA a František NOVOTNÝ. Základní latinská mluvnice. 2. 1. vyd. Brno: Univerzita Jana Evangelisty Purkyně, 1971. 211 s. infoJIRÁNI, Otakar, Bohumil RYBA a František NOVOTNÝ. Základní latinská mluvnice. [1]. Přetisk z učebnice. Brno: Univerzita Jana Evangelisty Purkyně, 1970. 113 s. infoNOVOTNÝ, František, Josef SEDLÁČEK a Josef M. PRAŽÁK. Latinsko-český slovník : A - K. 19. vyd. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1980. VIII, 743. infoLatinsko český slovník. Edited by Jan Kábrt - Pavel Kucharský - Rudolf Schams - Čestmír Vránek. 3. vyd. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1991. 483 s. ISBN 80-04-26000-4. infoQUITT, Zdeněk a Pavel KUCHARSKÝ. Lexicon bohemo-latinum voces antiquae et recentioris Latinitatis continens. 1. vyd. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1992. 901 s. ISBN 80-04-16903-1. infoBEJLOVEC, Josef. Latina pro vysoké školy. 4. vyd. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1991. 286 s. ISBN 80-04-25418-7. info

Požadavky

KRBcA09 Latinský jazyk III || RLB110 Latina pro religionisty III || OJ215 Latina III

Garant

doc. Mgr. Irena Radová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Soňa ŽákovskáMgr. Petra Mutlová, M.A., Ph.D.Mgr. Jana Mikulová, Ph.D.